Til hovedinnhold

iFixit har tatt fra hverandre Galaxy Fold. Derfor blir skjermen så lett ødelagt

Sagaen om Samsungs foldetelefon Galaxy Fold fikk sin foreløpig siste utvikling tidligere denne uken, da selskapet valgte å utsette lanseringen på ubestemt tid.

Det skjedde etter at flere av mediene som hadde fått telefoner til test opplevde at skjermen fikk en bulk og for noen etter hvert sluttet å fungere – tilsynelatende som følge av at støv og skitt fant veien inn i hengselen som sørger for at skjermen faktisk kan brettes.

Dieter Bohn hos giganten The Verge var blant de første som rapporterte om problemet, og flere har siden kommet til.

SUPER YIKES: something happened to my Galaxy Fold screen and caused a bulge. I don’t know how it happened, and I’m… https://t.co/tgKUInrEjn

Stor åpning i skjermhengselen

Samsung måtte utsette lanseringen av Galaxy Fold etter at anmeldere mange steder opplevde at skjermen deres ble ødelagt uten at de hadde vært uforsiktige på noe vis.

Nå har nettstedet iFixit, som er kjent for å ta fra hverandre produkter og se på hvor lette de er å reparere, plukket fra hverandre Galaxy Fold. De noterer at det i underkant av hengselen er en syv millimeter stor åpning som, når skjermen er brettet ut, i praksis gir full tilgang til skjermen.

iFixit påpeker at telefonen har en rekke potensielle «inngangspunkter» – i praksis åpninger iFixit og andre kan bruke til å trenge inn i enheten, men også hvor støv og skitt kan komme inn.

– Det er lenge siden vi har sett en telefon med så mange åpninger, med industrien på vei bort fra bevegelige deler og mot forseglede enheter. Det vil bli interessant å se hvordan fremtidige design for brettbare telefoner kommer seg rundt disse svakhetene, skriver iFixit.

De noterer også at skjermen er beskyttet når telefonen er brettet sammen, men at selve «ryggraden» har massive mellomrom mot de to bakplatene, og at disse garantert vil tiltrekke seg støv og skitt.

Nettstedet bemerker ellers at bakplata er limt fast, men at det ellers er brukt forfriskende mange skruer innvendig – i motsetning til hos enkelte andre produsenter, hvor nærmest alt innvendig er limt fast.

Også sammenbrettet har telefonen åpninger som innbyr til at støv og skitt skal samle seg.

Ramma er ikke brettbar

Selve ramma rundt den fleksible skjermen er også limt på plass, og iFixit bemerker at materialet åpenbart ikke er fleksibelt nok til å være med over bretten.

– Bestemte Samsung seg for at denne sårbare skjermen kunne overleve i det åpne? Eller fantes det ikke noe tilfredsstillende materiale, spør iFixit, som også noterer seg at det i praksis er umulig å fjerne det beskyttende topplaget på skjermen uten å ødelegge den.

Dette var noe flere anmeldere gjorde, ettersom laget – som Samsung kaller et «Advanced polymer protective layer» – ser ut som en typisk skjermbeskytter man kan skrelle av. Det fulgte heller ikke med noen advarsel på eska.

Hele innmaten i Galaxy Fold.

Selve hengselen virker å være meget solid sammenskrudd, ifølge iFixit. De skriver at de ikke tviler på Samsungs påstand om at den kan brettes 200 000 ganger uten problemer, men bemerker igjen at den altså har en stor åpning i bunn.

Totalt gir iFixit Samsung Galaxy Fold en «repairability score» på magre 2 av 10, hvor 10 er enklest mulig å reparere.

Samsung Norge ønsker ikke å kommentere saken.

Les også
Samsung patenterer mobil med tre skjermer
Les også
iFixit tok ned Galaxy Fold-sak etter Samsung-press
annonse