Nyhet

Konklusjonen er klar: Dette blir den nye prisen for Chili Fri Data

Prisen økes til 499 kroner i måneden og Chilimobil åpner for datadeling til personlige enheter. Det blir konsekvensen av Nkoms varsel om pålegg forrige måned.

Chili er pliktige til å gi eksisterende kunder én måneds varsel, så de nye prisene vil gjelde for eksisterende kunder fra og med 1. januar.

Må sende SMS

Chilimobil-sjef Lars Ryen Mill øker prisen på Fri Data til 499 kroner i måneden. Fremover må du også sende SMS etter et visst antall gigabyte for å få surfe mer.

1000 gigabyte-grensen fjernes, men Chili kopierer modellen til blant annet Telia og Tele2 i Sverige, som krever at du manuelt må åpne for mer data når du når 5 GB på én dag.

Det gjør du ved å sende en SMS som gir deg nye 3 GB kostnadsfritt, og så må du igjen sende SMS når dette er brukt opp.

Mer data koster således ingenting, men SMS-ene er blant annet lagt inn for å gjøre det vanskeligere å bruke abonnementet til store bittorrent-nedlastinger og liknende. Chilis modell er riktignok noe mer restriktiv enn Telia og Tele2s, siden de lar kundene bruke 20 GB før de må legge til mer.

Abonnementet er også fortsatt kun ment for personlig bruk, så dette vilkårspunktet vil bestå, men Chili øker datagrensen i EU og EØS fra 12 til 19 GB i måneden.

25 GB til 399,-

Chilimobil lanserer også et nytt abonnement på 25 GB til 399 kroner i måneden, som også vil være meget konkurransedyktig i dagens marked.

En titt i vår mobilabonnements-oversikt viser nemlig at de nærmeste konkurrentene er Ice, Komplett Mobil og Youteam, som tilbyr henholdsvis 15, 15 og 16 gigabyte i måneden til 399,-.

Fri tale, SMS og MMS er inkludert, og det er også bruk i EU og EØS og data rollover. Eksisterende Fri Data-kunder vil kunne bytte til 25 GB i appen eller på «Min side» på nett.

– Vår agenda er at vi fortsatt skal være den aller mest attraktive tilbyderen av mobildata og at vi kan gi norske forbrukere et tilbud som er tilpasset samfunnets moderne mobilbruk, sier administrerende direktør Lars Ryen Mill i Chilimobil i en melding.

Endringene går ut på selskapets nettsider i morgen.

Ikke ferdig med saken

Det er også klart at Chilimobil ikke anser seg ferdige med pålegget fra Nkom. I et brev til Nkom skriver selskapets advokat Knut Glad at de mener myndighetenes konklusjoner ikke har hjemmel i lov, og at det ikke foreligger rettslig grunnlag for å fatte vedtak om pålegg.

Chili mener det er «klare mangler» ved Nkoms rettsanvendelse. De mener blant annet at Nkom kun viser til BERECs (Body of European Regulators for Electronic Communications) retningslinjer, og ikke til noen lovhjemmel, når de går inn for at datadeling (også kalt tethering) må tillates.

«Formålet med forordningen er å sikre konkurranse mellom tilbydere av utstyr og å gi kunden mulighet til å velge terminalutstyr hvor dette teknisk sett er mulig. Forordningen har ikke som formål å beskytte funksjonen tethering og sikre at brukerne får tilgang til denne funksjonen», skriver Chilis advokat, som også anfører at så lenge Chili Mobil tillater sine abonnenter å bruke hvilken som helst mobiltelefon, er brukervilkårene til Chili Mobil i overensstemmelse med regelverket.

I brevet påpeker imidlertid Chili at de i utgangspunktet ikke ønsker å endre på sine vilkår, og at «man fortsatt har rettslig interesse i å få avgjort at dagens vilkår er lovlige, både i forhold til å ikke benytte tethering, og i forhold til bruk av SIM-kortet i routere og/eller annen maskin til maskin kommunikasjon».

– Vi ønsker å gjøre Fri Data så billig som mulig i Norge. Vi velger derfor å forfølge saken videre mot Nkom, skriver Lars Ryen Mill i en e-post.

Nkom: – Ikke uvanlig

Seksjonssjef Hans Jørgen Enger i Nkom sier til Tek.no at de har notert seg at Chilimobil mener Nkom ikke har hjemmel til å ilegge et pålegg i saken.

– Dette momentet er noe vi må ta med oss i den videre saksbehandlingen. Det er for øvrig ikke helt uvanlig at vi blir møtt med påstand om manglende hjemmel når vi varsler inngrep overfor tilbydere, og vi må behandle påstanden sammen med andre innsigelser før vi fatter vår konklusjon i saken, sier han.

Siste ord er altså ikke sagt.

Usikker på hva som er det beste abonnementet for deg?
Sjekk vår tjeneste for å finne billigst mobilabonnement

Les også
Chili fjerner SMS-aktivering for Fri Data
Les også
Når du vil love mer enn du vil gi
Les også
Chilimobil ønsker å stoppe «Fri Data»-kunder fra å dele mobildata videre
annonse