Til hovedinnhold

Israel kan bli fjerde nasjon som lander på månen

Månelanderen Beresheet ble skutt opp natt til fredag.

SpaceIL

Menneskeheten har lenge prøvd å nå jordens største satellitt med forskjellige farkoster, og etter at de gamle sovjeterne først traff blinken med Luna 2, har det vært en stadig strøm av nye forsøk.

Nå er det en ny nasjon som vil prøve å bli med i den nokså eksklusive «vi har sendt ting til månen»-klubben, nemlig Israel. De satser på å nå månen med den 600 kilogram tunge og 800 millioner kroner dyre månelanderen Beresheet, som akkurat ble sendt opp i rommet i en Falcon 9-rakett fra SpaceX.

Beresheet gjøres klar.
Eliran Avital / SpaceIL

Dette fartøyet er hovedsaklig finansiert av private investorer gjennom organisasjonen SpaceIL. Så dersom operasjonen lykkes, vil det både være det første israelske og det første private romfartøyet som lander på månen.

Videre vil det sette Israel som nummer nummer fire i rekken av nasjoner som har landet på månen. USA, Sovjet og Kina har som kjent vært innom tidligere. Strengt tatt har også India, Japan og den europeiske romorganisasjonen ESA vært på ballen også, men da snakker vi om krasj, ikke landinger.

Lang vei til månen

Ettersom Beresheet – som er hebraisk, betyr «I begynnelsen» og er det første ordet i Bibelens Første Mosebok – ikke har med seg noen levende vesener, har den det heller ikke spesielt travelt.

Siden det koster mye penger å sende opp tunge ting i bane, har planen vært å spare vekt ved å kutte ned på drivstoffet. Landeren vil derfor både bruke jordas gravitasjon og raketter til å slynge seg rundt i en stadig større elliptisk bane – til slutt så langt ut som til månen.

Der skal etter planen månens gravitasjon ta over jobben, og hvis alt går som planlagt vil Beresheet lande et sted i Mare Serenitatis midtveis i april måned.

Magnetometer, reflektor og tidskapsel

Månelanderen skal sendes ut i rommet med en Falcon 9-rakett fra SpaceX. Bilde: SpaceX

Opprinnelig var Beresheet designet for å være med i konkurransen Google Lunar Xprize, og var en av de gjenstående finalistene da Google trakk seg som sponsor.

SpaceIL lyktes likevel med å sikre seg nok penger fra investorer til å kunne sende opp landeren – om ikke annet for å bevise at dette faktisk kan fungere.

Sånn sett er ikke Beresheet spesielt godt utstyrt i forskningøyemed, og det forventes heller ikke at den vil holde ut spesielt lenge etter at den har nådd målet.

Men den har med seg et magnetometer for å kunne måle magnetfeltene der den lander, samt en reflektor som blant annet gjør NASA i stand til å verifisere landingen ved hjelp av lasere.

Ellers er Beresheet ment å være en liten tidskapsel. Den er lastet opp med bilder og filer om fartøyet og de som har bygd den, pluss informasjon om en liten skokk israelske nasjonalsymboler og landets kultur.

For ikke å glemme en kopi av Wikipedia.

Norske deler om bord

Norge har ikke selv noe nasjonalt romprogram å snakke om, men det betyr ikke at vi har meldt oss helt ut av stjernekampen.

Etter å først ha publisert denne artikkelen, har vi nemlig fått henveldelser fra to hjemlige aktører som kan fortelle at de har bidratt med teknologi til Beresheet.

Sensonor i Horten har nemlig utviklet IMU-en (inertial measurement unit) i fartøyet. Denne har som jobb å måle akselerasjon og hastighet, slik at landeren faktisk vet omtrent hvor den er og således kan navigere videre mot dit den skal.

Ellers er det faktisk det norskfinske konsernet Nammo som står bak rakettmotoren israelerne har benyttet i sitt månelandingshåp.

Skulle fungere i tre måneder:
«Opportunity» holdt koken på Mars i nesten 15 år >>>

(Kilde: TechRadar)

Mer om
annonse