Til hovedinnhold

SpaceX Falcon Heavy med vellykket oppskytning

Første gang de brukte gjenbrukte side-boostere.

Tirsdag morgen norsk tid skjøt SpaceX for tredje gang skyte opp en Falcon Heavy-rakett – som omtales som «vår tids kraftigste rakett».

Oppskytingen skulle i utgangspunktet skje 05.30, men ble utsatt til 08.30 norsk tid.

6. februar i fjor skjøt SpaceX opp den 70 meter høye Falcon Heavy-raketten for første gang, som du kan se i videovinduet under:

To boostere landet, hovedraketten gikk i vannet

Oppskytningen gikk som forventet de første minuttene, og de de to side-boosterne separerte på riktig tidspunkt. Dette var forøvrig første gang SpaceX har gjenbrukt side-boosterne fra tidligere oppskytninger.

De to første side-boosterne landet trygt på land, men for hovedraketten gikk det ikke like bra.

Elon Musk hadde i forkant av oppskytningen omtalt dette som den vanskeligste oppskytningen noen gang, forddi de skulle slippe ut 24 sateillitter i tre forskjellige baner.

Hovedraketten har en større hastighet enn de to side-boosterne, og kan dermed ikke landes på bakken slik de to side-boosterne. I stedet var den ment å lande på «Of Course I still Love you», men så ut til å nesten bomme totalt da den gikk inn for landing. På direktesendingen kunne man se den lande sidelangs i vannet, raskt etterfulgt av en eksplosjon.

Her ser du den tredje raketten bomme på landingen:

– Vanskeligste oppskytningen noen gang

Under den første oppskytingen sendte Elon Musk sin personlige Tesla Roadster opp i rommet. Andre gang Falcon Heavy-raketten ble skutt opp var 12. april i år, da med mål å få telekommunikasjonssatellitten Arabsat-6A ut i en geostasjonær bane.

Tirsdagens oppskytning handlet først og fremst om å vise det amerikanske Forsvarsdepartementet at raketten duger.

Skyter opp aske

De 24 satellittene er riktignok ikke det eneste som skal slippes ut i verdensrommet. Med i lasten er også 152 kapsler med aske fra mennesker. Prisen for dette skal ha vært så mye som opptil 5000 dollar – eller drøyt 40.000 kroner - for ett gram, skriver earthsky.org.

Blant de 152 er blant annet tidligere NASA-astronaut Bill Pogue, en tidligere japansk baseballproff Masaru Tomtia og historiker James M. Busby, skriver bgr.com.

Her kan du se hele listen over de 152

Det er ikke første gang selskapet Celestis skyter asken etter mennesker til verdensrommet, ifølge bgr.com er dette 15. gangen.

annonse