Til hovedinnhold

Google fjerner hundrevis av farlige apper fra Google Play

Brukere i over 100 land er rammet av apper som brukes til å utføre DDoS-angrep.

RoSonic/Shutterstock.com

Google har nå fjernet flere hundre mobilapplikasjoner fra sin Google Play-butikk som følge av at appene skal ha inneholdt ondsinnet programvare. Det melder blant andre Cloudflare og Akamai.

Applikasjonene det dreier seg om skal ha utgjort et såkalt botnet som ble brukt til å utføre DDoS-angrep, altså angrep som innebærer å overlesse servere med trafikk i den hensikt å sette dem ut av spill.

Blokkerte over 300 apper

Botnettverket, som har fått navnet WireX, skal blant annet ha blitt utnyttet til å presse ofre for løsepenger og ble først oppdaget i begynnelsen av august. Den 17. august slo en rekke selskaper seg sammen, deriblant Cloudflare, Akamai og Google, for å ta knekken på botnettverket.

Grafen viser veksten til WireX-botnettet utover i august måned. Rundt 70 000 enheter skal være rammet.
Akamai

Google fikk melding for noen dager siden om at selskapets appbutikk inneholdt en rekke applikasjoner som har utnyttet Android-enheter til å utføre DDoS-angrepene. Som en følge av dette ble et stort antall apper fjernet fra Google Play.

– Vi har identifisert cirka 300 applikasjoner med tilknytning til problemet, blokkert dem fra Play-butikken, og vi er i gang med å fjerne dem fra enheter som er rammet. Funnene til forskerne, i kombinasjon med våre egne analyser, har satt oss i stand til å bedre beskytte Android-brukere overalt, sa Google i en uttalelse i forbindelse med saken.

Det er uvisst akkurat hvilke apper det dreier seg om og hvor lang tid det vil ta å fjerne alle de ondsinnede applikasjonene. WireX-botnettet skal til sammen ha omfattet rundt 70 000 enheter, og brukere i over 100 land skal være rammet. Det er uvisst om Norge er blant disse.

Google skal trolig snart lansere ny mobil »

annonse