Nyhet

Nye, rimelige og raskere Nokia-telefoner på vei

Årets utgaver av Nokia 2, 3 og 5 er lansert.

I fjor dukket de første nye Nokia-telefonene på flere år opp. Og selskapet bak dem, HMD Global, har funnet formen påfallende fort - med årets Nokia 7 Plus som en av de beste kombinasjonene av pris og telefon vi har vært borti så langt.

Nå er det de rimeligere delene av utvalget som fornyes, men med helt ren Android og ett år på baken siden de første kom i salg kan dette bli svært spennende saker for deg som ikke vil blakke deg på mobil.

Det vil si oppgraderte versjoner av Nokia 2, Nokia 3 og Nokia 5.

I dette prisområdet handler mye fortsatt om rene spesifikasjoner. Det skyldes rett og slett at det er fort gjort å duppe nedom ytelsen man må ha for å få en god brukeropplevelse. Handler du mobil som koster 4000 kroner eller mer er stort sett alltid innmaten tilstrekkelig til å gi en grei opplevelse, men for disse billigste må du velge med omhu.

For mange av Nokia-modellene ser det ut til at det satses på relativt små endringer i design, med noen nye fargevarianter som største synlige forskjell. Ingen av de nye modellene får noen store endringer i utseende, men de får nye navn og ny innmat.

Skrur opp ytelsen

Nokia 2 er nest rimeligste smarttelefon i Nokia-utvalget. Litt oppgradert har den blitt siden fjorårets modell, og programvaren er Android Go.

Fjorårets Nokia 2 heter for eksempel Nokia 2.1 i år, og her er det betryggende at innmaten har gjort et lite hopp oppover. Dette er den nest rimeligste Nokiaen som er en fullverdig smarttelefon, og fjorårets utgave var veldig forsiktig utstyrt og hadde en prislapp på 1200 kroner.

Med et forholdsvis greit ytelseshopp burde årets variant kunne være betydelig bedre. Men den er også ganske mye større, siden skjermstørrelsen har økt med en halv tomme. Det digre batteriet på 4000 mAh er fortsatt med.

Dette er forøvrig den eneste av Nokia-telefonene som ikke er del av Android One-programmet. Men også Nokia 2.1 får sin programvare rett fra Google gjennom en annen løsning som heter Android Go. Her handler det altså om menyer som er så lettdrevne at de klarer seg med strikkmotor. De første telefonene med Android Go dukket opp tidligere i år.

Mer futt i Nokia 3.1 og 5.1

Nokia 5.1 til venstre og Nokia 3.1 til høyre. Designmessig er alle telefonene rimelig like originalmodellene, men alle har blitt litt større.

Hvis du vil ha litt mer futt i telefonen er det Nokia 3.1 eller 5.1 som gjelder. Førstnevnte var den første vi testet i fjor, og helt i starten var programvaren for flere av de HMD-utviklede telefonene nokså skranglete. Nye Nokia 3.1 lider forhåpentligvis ikke under slike problemer, og den har i likhet med begge de to andre modellene fått oppgradert innmat.

Her er det en litt kvassere MediaTek-prosessor på innsiden, og batteriet har økt fra drøyt 2600 mAh til 3000 mAh - dermed burde telefonen vare lenger mellom hver lading.

Et litt oppdatert kamera hører også til.

En mer usikker oppgradering

Den eneste oppgraderingen det kanskje er verdt å rynke litt på nesen over er Nokia 5.1. Her byttes en Snapdragon-brikke av helt ålreit kaliber ut med et hakket mindre vanlig ark fra MediaTek. Det er slett ikke alltid Android-telefoner med MediaTek-maskinvare oppfører seg helt knirkefritt, så det er en viss fare for at årets utgave av Nokia 5 har prioritert ren målt ytelse over stabilitet - det vil vise seg når telefonen skal testes.

Ellers er det også her blitt plass til bittelitt større skjerm, mens fingerleseren som var under skjermen på Nokia 5 når er flyttet til baksiden på nye Nokia 5.1.

HMD har i disse dager både toppmodeller og rimelige telefoner i sitt utvalg. Dagens heftigste er Nokia 8 Sirocco, som koster rundt 8000 kroner i norske butikker. Men også superbillige Nokia 1 som koster akkurat 1000 kroner er øyeblikkelig på vei i salg. I likhet med nye Nokia 2.1 er dette en Android Go-mobil, der programvaren skal være så lite krevende som overhodet mulig.

Se vår sammenlingningstest av de tre mest spennende billigmobilene på markedet »

Les også
Nå kan Android komme til de aller billigste telefonene
annonse