Til hovedinnhold

Problem på Western Digital-fabrikker skal bety dyrere SSD-er mot sommeren

Vegar Jansen / Tek.no

Lagringsgiganten Western Digital har fått problemer med produksjonen på to japanske fabrikker som produserer flashminne. Problemene skal ha pågått siden slutten av januar måned og er ennå ikke blitt fikset – dette betyr en langvarig stopp i produksjonen som fort kan merkes i flere måneder etterpå.

I verste fall vil det også kunne påvirke SSD-prisene generelt i tiden fremover, ettersom fabrikkene drives i samarbeid med Kioxia (tidligere Toshiba) og lager minnebrikker som hovedsakelig brukes i selskapenes SSD-er.

Oppdatert 10.02.2022 klokken 13:50: Analyseselskapet TrendForce spår at disse problemene vil få flashminneprisene til å øke med mellom fem og ti prosent i årets andre kvartal – som igjen vil påvirke prislappen på produserte SSD-er.

Urent materiale

Problemet på fabrikkene skal være at en form for forurensning har kommet inn i et av materialene som brukes i produksjonsprosessen. Ifølge Western Digitals foreløpige beregninger vil dette redusere deres mengde med tilgjengelig flashminne med minst 6,5 exabyte.

Kioxias uttalelse hevder på sin side at problemet er begrenset til 3D-flashminnet «BiCS Flash», mens 2D-minne forventes å fortsatt bli produsert som normalt.

Dette vil på den annen side ikke hjelpe de kundene som har planer om å kjøpe inn SSD-er fra Kioxia eller Western Digital, som jo er blant de mange som benytter seg av nettopp 3D-minne.

Western Digital og Kioxia er riktignok ikke markedsledende innen SSD, men ifølge Tom’s Hardware stod disse to likevel for henholdsvis 15,4 og 8,5 prosent av verdens SSD-kapasitet i 2021 – altså nærmere en fjerdedel av alle SSD-er totalt.

Per nå er det ikke klart om noen av de dårlige flashminnebrikkene har blitt brukt i faktiske SSD-er som må tilbakekalles.

Harde PC-tider

Gjennom de siste par år, mye takket være pandemi, karantene, leveringsproblemer, økt etterspørsel og en ny kryptobølge har det meste innen datamaskineri – og en del annet – blitt en del dyrere.

SSD-er har interessant nok ikke gått den samme veien, men faktisk klart å generelt bli rimeligere under den samme perioden. Men nå som WD og Kioxia opplever en såpass alvorlig brems i produksjonen, ser det ut til at dette vil påvirke SSD-prisene og gjøre det enda litt dyrere å kjøpe en ny PC – i hvert fall på kort sikt.

annonse