Til hovedinnhold

Europaparlamentet stemte for «Right to Repair»

Gjør at produkter må merkes med hvor reparerbare de er.

iFixit

Med et solid flertall har Europaparlamentet nå stemt for «Right to Repair». Hele 395 stemte for, 206 forholds seg nøytral, mens 94 stemte i mot. Dette kan bety store endringer i merkingen av produkter, melder iFixit.

Resultatet av avstemningen sender et klart signal til EU-kommisjonen om å starte arbeidet med å pålegge merking av produkter, slik at disse sier forbrukerne noe om hvor lang levetid man kan forvente – og hvor reparerbare dem er.

I en undersøkelse viste det seg nemlig at hele 77 prosent av EU-borgere heller vil reparere enhetene sine enn å erstatte dem.

«iFixit-score» på produktene

Etter avstemningen uttalte Matthias Huisken, direktøren for advokatvirksomheten til iFixit i Europa:

«Dette er en enorm gevinst for forbrukere over hele Europa. Denne avstemningen vil sette i gang en bølge av nye reparasjonsvennlige prosesser, fra reparasjonspoeng i butikkene til produktlevetid.»

Det amerikanske nettstedet har de siste fem årene gitt en reparasjonsscore til alt mulig av produkter. Og ikke minst gått i bresjen for å utvikle guider til hvordan du selv kan foreta reparasjoner av for eksempel mobiltelefoner.

Slik ser logoen Frankrike skal bruke for å vise hvor lett det er å reparere et produkt.

Enkelte land er allerede i gang

EU-kommusjonen vil angivelig starte arbeidet med å utarbeide og innføre en tilsvarende merking av produkter som selges i Europa.

Enkelte land har allerede gjort tiltak for å forhindre at reparerbare produkter blir kastet. For eksempel har Østerrike redusert momsen på reparasjonstjenester, samt innført subsidier til reparasjoner av forbrukerne.

Tilbake i januar i år innførte Frankrike en reparasjonsrangering av blant annet mobiltelefoner og bærbare datamaskiner.

(Kilde: iFixit)

annonse