Til hovedinnhold

Ny teknologi åpner for trådløs mobillading over større avstander

Kan gjøre den trådløs ladingen mye mer praktisk.

Trådløs mobillading har allerede gjort sitt inntog på markedet i form av blant annet Qi-standarden, men før teknologien blir genuint nyttig bør den fortrinnsvis kunne brukes over større avstander. Det er det flere som jobber med, og nå har en ny aktør presentert en spennende løsning.

Nettstedet Ars Technica melder om et ukrainsk selskap ved navn XE, som hevder at de har funnet en effektiv og stabil metode for trådløs overføring av strøm over så mye som fem meter.

Fungerer som krystallmottakere

Selskapet har ikke røpet alle de tekniske detaljene ennå, men teknologien baserer seg ifølge utviklerne på samme prinsipp som de såkalte krystallradioene, som var populære i gamle dager.

Slik ser utvikleren for seg at den ferdige forbrukerutgaven av løsningen vil se ut.

Krystallmottakere er svært enkle radioer som ikke krever en egen strømkilde, men som får all energien de trenger kun fra selve radiobølgene fra antennene. De består stort sett kun av en kobberspole, antenne, kondensator og en krystalldetektor.

Slik mottakere krever vanligvis en stor og god antenne for å overføre nok energi. De ukrainske oppfinnerne har derimot kommet opp med et særegent antennedesign som fungerer litt på samme måten, men som altså er mer mer kompakt og håndterlig.

Kan levere 5 watt

XE holder imidlertid kortene ennå tett til brystet når det gjelder selve designet, og ville heller ikke røpe overfor Ars Technica hvilken frekvens systemet opererer med, annet enn at den ligger under 100 Mhz. Prototypen skal være bygget for å levere 2 watt under normale omstendigheter

Den skal imidlertid være i stand til maksimalt 5 watt, som tilsvarer det man finner på en standard mobillader. Løsningen krever et eget deksel til mobilen med mottaker, som følger med i pakken når den en gang blir kommersialisert. Akkurat når det skjer er ennå uvisst, da det gjenstår en god del arbeid. Mer informasjon kan du finner på produsentens hjemmeside.

XE er ikke den eneste aktøren på dette feltet: Denne Wi-Fi-baserte løsningen lader mobilen trådløst over 4,5 meter »

Les også
Snart kan mobiltelefonene lades automatisk – uten engang å forlate lommen
annonse