Tek.no

Nyhet

Her forlater Dragon-kapselen raketten

SpaceX-testen var vellykket!

SpaceX
6 Mai 2015 13:02

Oppdatert 13:08: Oppskytningen er foreløpig utsatt til 15:00 norsk tid.

Oppdatert 15:05: Oppskytningen var vellykket. Se opptak av oppskytningen her »

For tre uker siden forsøkte SpaceX med Elon Musk i spissen å lande en rakett på en liten flåte i havet, men det gikk dessverre litt for fort. Nå er imidlertid selskapet klar for nye utfordringer, og allerede i dag, 6. mai, skal de teste noe nytt - nødrutinene til romkapselen sin. Kapselen er kalt «Dragon», og er utstyrt med et avansert system som skal kunne skyte passasjerene til trygghet i tilfelle noe galt skulle skje under oppskytning.

Dette skal kunne skje på et hvilket som helst tidspunkt på reisen, så lenge romskipet befinner seg innen jordens gravitasjonsfelt. Altså kan kapselen skytes ut selv når fartøyet har lagt seg i bane rundt jorden.

SpaceX sammenligner systemet med stolene i et jetfly, som kan skytes ut av cockpiten i tilfelle noe går galt. I Dragon sitt tilfelle skyter den imidlertid ut hele cockpiten, og ikke bare stolene.

NASA skal streame hendelsen live på sin egen internettkanal, NASA TV.

Du kan også se oppskytningen hos SpaceX.

Oppskytningen starter 13:00 norsk tid, så om du er interessert i den slags er det bare å sette seg til rette i godstolen og håpe at testen går smertefritt for seg.

NASA sysler fortsatt med romreisene sine:
Nå skal de bygge tidenes kraftigste rakett »

(Kilde: Engadget)

Les også
SpaceX vil reise til Mars om kort tid
annonse