Tek.no

Nyhet

Så mye mer må du betale for datapakken du hadde før

Nye Telenor-kunder får ikke lenger kjøpe like store datapakker til samme lave pris.

Niklas Plikk / Montasje
26 Apr 2016 14:10

I dag lanserte Telenor fri roaming i hele Europa og EØS, det vil si at du skal kunne bruke datapakken din selv om du befinner deg utenfor Norge – uten at det skal koste ekstra.

Men hvem skal egentlig betale for dette? Telenor må som kjent betale operatører i andre land når du bruker et Telenor-abonnement i deres nett.

Etter en nærmere gjennomgang av de nye prisene virker svaret ganske klart: De som har de billigste abonnentene taper, mens de med de største abonnementene er vinnerne.

Fjerner 0,5 - 1 GB fra de billigste abonnementene

Har du abonnementet Telenor Mobil S til 249 kroner, har du i dag en datapakke på 1 GB. Det nye abonnementet til 249 kroner heter Frihet 500 MB, og har som det fremgår av navnet en datapakke på bare 500 MB. Abonnementene som i dag har pakker på 3, 4 og 6 GB får redusert sine datapakker med 1 GB – hvis du skal ha samme pris.

Superbrukerne – de som trenger store pakker – får imidlertid vesentlig økte datakvoter. For 599 kroner fikk du tidligere bare 12 GB datapakke, mens du med det nye Frihet-abonnementet nå får 20 GB. Og toppabonnementet på 25 GB får økt datapakken til hele 60 GB.

Her er før- og etter-prisene:

Du kan beholde det gamle abonnementet

Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor bekrefter at operatøren har redusert datapakkene på de rimeligste abonnementene, men også at de kundene som i dag har ett av de gamle abonnementene vil kunne fortsette å bruke disse.

Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor.
Håvard Fossen, Insidetelecom.no

– Det er til en viss grad riktig. Vi har litt lavere datamengder for de minste abonnementene. Og så inkluderer vi roaming, MMS, ubegrenset Min Sky og delvis høyere hastigheter. Vi vet ut fra markedsundersøkelser at kundene vil sette pris på disse endringene. Nesten alle kunder benytter roaming i løpet av et år, mange gjør det flere ganger, så disse endringene passer de aller fleste, sier Krokan.

Nye kunder vil fra og med i morgen, 27. april, ikke kunne kjøpe noen av de gamle abonnementene, opplyser Krokan.

Så trenger du ikke fri roaming i EU kan det altså lønne seg å tviholde på ditt gamle abonnement, om du har et abonnement til 399 kroner eller mindre.

Telenor øker riktignok hastigheten på 399-kronersabonnementet fra 30 til 100 Mbit/s – men gir deg altså én gigabyte mindre data.

– Vi lanserer mange nye abonnementer fra 449,- og oppover der alt er bedre. Roaming, mer data, høyere hastigheter, MMS og ubegrenset Min Sky. For lavere priser enn i dag.

Hello: – Dette er ingen oppgradering

Administrerende direktør Thomas Sandaker i mobilselskapet Hello er ikke spesielt imponert over Telenors nye abonnementspakker.

Thomas Sandaker, administrerende direktør i Hello.
Kurt Lekanger, Tek.no

– Jeg ser det vel ikke helt som en oppgradering, men at man i god Telenor-ånd må bytte abonnement for å få ny-introduserte fordeler.

Sandaker peker på at de tar 400 kroner for 20 GB, mens Telenor tar 599 kroner – altså en pris som er rundt 50 prosent høyere. Riktignok har Hello da kun 10 Mbit/s datahastighet, mens du får 100 Mbit/s hos Telenor.

– Så hvordan man kan kalle dette en oppgradering ut i fra et markedsperspektiv er jeg veldig usikker på. I realiteten reduserer de datavolumet i pakkene og beholder prisen.

Han påpeker at dette med fri roaming i EU og EØS er noe som kommer som et lovpålegg uansett for alle fra neste år.

– Vi har ikke kostpriser som muliggjør dette i dag, men vi kommer før helgen med en kraftig prisreduksjon både i EU og resten av verden. Hva gjelder større datapakker enn de 20 GB vi tilbyr i dag så opplever vi ikke noe etterspørsel etter det. Skulle det være et behov og etterspørres kommer vi selvfølgelig med de beste prisene også på dette, opplyser Hello-sjefen.

Slik er de nye abonnementene fra Telenor:
Telenor gjør det «gratis» å surfe på mobilen i EU »

Les også
Dette er månedens beste mobilabonnementer
Les også
Her er månedens billigste mobilabonnementer
Les også
Billigste mobilabonnement-kalkulatoren har fått offentlig kvalitetsstempel
Les også
Vil ikke la fri roaming i Europa gå på bekostning av datapakke og pris
Les også
Hvor stor datapakke til mobilen trenger du egentlig?
Les også
Telenor gjør det «gratis» å surfe på mobilen i hele EU og EØS
Les også
Mindre datapakke, samme operatør - dobbel pris
Les også
Bruker du mye data, bør du velge dette abonnementet
Les også
– I fremtiden vil det være fri bruk av data på mobilen
annonse

Les også