Facebook har gjennomført hundrevis av forsøk på brukerne sine

Nyhetsstrøm-eksperimentet var visst langt fra det eneste.

Det skapte sterke reaksjoner da det ble kjent at Facebook hadde utført et hemmelig eksperiment på 700 000 brukere. Eksperimentet innebar å å filtrere nyhetsstrømmene på en slik måte at de fikk et mer positivt eller negativt preg, og hensikten var å finne ut hvorvidt dette igjen påvirket adferden til dem som så på nyhetsstrømmene.

Facebook selv, via nestsjefen Sheryl Sandberg, kom nylig på banen med en ganske forbeholden beklagelse for den dårlige «kommunikasjonen» rundt eksperimentet og avdramatiserte det hele ved å peke på at studien var en del av den forskningen som selskaper utfører hele tiden for å teste ut produkter.

Utførte flere hundre studier

I tråd med denne uttalelsen viser det seg nå at Facebook faktisk har gjennomført massevis av forsøk på brukerne sine i senere år, som avisen Wall Street Journal rapporterer.

Facebook opprettet nemlig i 2007 en egen «forskningsgruppe» bestående av rundt 30 høyt kvalifiserte ingeniører, som inntil nylig hadde mer eller mindre frie tøyler når det gjaldt å ufføre ulike eksperimenter på Facebook.

Siden 2007 skal denne gruppen ha stått bak så mye som flere hundre studier av adferd på Facebook. Blant dem nevner Wall Street Journal én som handler om hvordan familier kommuniserer med hverandre, mens en annen tok for seg årsaker til ensomhet.

– Ingen granskningsprosesser

Én studie så også på hvordan politiske meldinger sendt til hele 61 millioner brukere på Facebook påvirket resultatet etter det amerikanske kongressvalget i 2010.

– Det var ingen granskningsprosesser som sådan. Hvem som helst i forskningsgruppen kunne kjøre en test, sa Andrew Ledvina, som selv var med i gruppen, til Wall Street Journal. Ifølge Ledvina ble testene utført så ofte at de var redde for at de samme brukerne ville bli omfattet av flere tester, noe som ville vært negativt for testresulatene.

Facebook sier til avisen at denne type adferdsforskning, som altså ikke handler om ren produkttesting, siden begynnelsen av året har måttet godkjennes av et eget utvalg av personvern- og sikkerhetseksperter. Etter den ferske avsløringen av nyhetsstrøm-saken skal tilsynet med forskningsgruppen ha blitt ytterligere styrket.

Facebooks Snapchat-konkurrent er offisiell: Men teknopressen klør seg i hodet »

Les også
200 000 Snapchat-bilder skal være lekket
Les også
Kvinne saksøker Facebook for 770 millioner kroner
Les også
Datingnettside utførte sære eksperimenter på brukerne sine
Les også
Nå innkasserer Facebook 400 millioner kroner i uka
Les også
Facebook «beklager» omstridt eksperiment på brukerne
Les også
Massivt Facebook-eksperiment skaper raseri
Les også
Facebook og Oculus Rift vil lage tidenes nettspill
annonse