Til hovedinnhold

Nesten halve Europa synes piratkopiering er OK

Og det er ikke bare de unge som forsvarer røveriet.

I dag starter overvåkningen av norske IP-adresser som henger rundt på de ulike fildelingssidene som Internett har å friste med. Både nedlasting og opplasting av rettighetsbeskyttet materiale, som finnes i hopetall på flere fildelingssider, er nemlig forbudt.

Likevel viser en ny studie at tett opp mot halvparten av Europas befolkning – hele 42 prosent – synes det er helt greit å laste ned filmer og musikk uten å gjøre opp for seg, så lenge det er til egen nytelse.

Lar det bli med tanken

I gruppen ungdom og unge voksne finner vi en overvekt på 57 prosent som synes det er greit å laste ned. Det betyr at heller ikke den mer voksne delen av befolkningen har helt lovlydige tanker, skal vi tro undersøkelsen som er utført av EUs kontor for harmonisering av det indre marked (OHIM).

Selv om mange synes det er greit å laste ned, virker det som om mange lar det være med tanken. Det er nemlig bare ni prosent av EU-befolkningen som innrømmer at de har utført udåden selv. Blant disse finner vi en overvekt blant unge personer, mens de noe eldre bare står for knappe to prosent. Menn er dessuten mer enn dobbelt så aktive på fildelingsnettverkene som kvinner, skal vi tro undersøkelsen.

I tillegg til alder og kjønn har utdanningsnivå også en finger med i spillet, og ikke på den vante måten. Det er faktisk de som droppet ut av skolen før de begynte på videregående som er mest lovlydige. Bare tre prosent av disse lastet ned ulovlig, mens befolkningen som er under utdanning utgjør 43 prosent av nedlasterne.

Litt selvmotsigende tanker

Likevel er det også en liten selvmotsigelse å spore i studien. For mens 42 prosent av de spurte EU-borgerne altså synes det er greit å laste ned, støtter hele 96 prosent av de spurte opp om lovene som er innført for å beskytte de opphavsbeskyttede verkene – fra personer som dem selv.

De mest piratkopierte filmene er umulig å kjøpe:
Folk orker ikke å vente på de lovlige versjonene »

(Kilde: The Telegraph)

annonse