Til hovedinnhold

Her er nyhetene i Windows Phone 8

Flere detaljer om Microsofts kommende mobiloperativsystem har lekket ut.

Joe Belfiore er sjef for Windows Phone i Microsoft. (Foto: PocketNow)

Den neste versjonen av Microsofts Windows Phone, kodenavn Apollo, vil få samme kjerne som PC-operativsystemet Windows 8. Det kommer frem i en video med sjefen for Windows Phone, Joe Belfiore. Videoen var egentlig ment for Microsofts partnere, men kom på avveie. Nettstedet Pocketnow skal ha fått tak i videoen, og har gått ut med informasjon om innholdet i den.

Dagens Windows Phone 7.5 benytter Windows CE-kjernen.

Fordelen med en felles kjerne på PC og mobil, er at underliggende kode og komponenter vil være felles, samtidig som de to plattformene vil dele det samme økosystemet. Mange av elementene i brukergrensesnittet vil også være felles.

Les også: Søker utviklere til Windows Phone 8

Siden så mye er felles, skal applikasjoner laget for én plattform enkelt kunne tilpasses så de med mindre endringer også fungerer på den andre plattformen. En utvikler kan for eksempel lage et spill til Windows 8 og raskt gjøre de nødvendige endringene for å få det til å fungere på Windows Phone 8. Windows Phone 8 vil være bakoverkompatibelt med apper skrevet for Windows Phone 7.

Dropper Zune

En annen nyhet er at Microsoft kommer til å droppe Zune-klienten, som brukes for å synkronisere innhold på mobilen med pc-en. I stedet planlegges et nytt program for synkronisering med Windows 8, antagelig mer likt ActiveSync som ble brukt "i gamle dager".

Xbox Companion-appen som finnes til Windows Phone 7 i dag vil komme i en Windows 8-versjon, og ved hjelp av Microsofts Skydrive-tjeneste skal du kunne dele data sømløst mellom ulike enheter. I videoen nevner Belfiore hvordan løsningen automatisk vil sørge for at musikksamlingen din er tilgjengelig på en splitter ny Windows-mobil, uten at du behøver å synkronisere mot pc-en først.

Støtte for flere prosessorkjerner

I dag har Windows Phone-mobiler slitt med å konkurrere med de aller kraftigste mobiltelefonene på markedet når det gjelder tekniske spesifikasjoner. For å imøtegå dette vil Windows Phone 8 inneholde en rekke endringer når det gjelder maskinvarestøtte og –krav.

Den nye versjonen vil endelig få støtte for flere prosessorkjerner, i tillegg til flere ulike skjermoppløsninger. Hvilke oppløsninger det er snakk om, er ikke kjent.

En annen nyhet er støtte for NFC – Near Field Communication. Denne teknologien vil blant annet kunne brukes til betalingsløsninger, i tillegg til at du skal kunne dele innhold mellom både mobiltelefoner, nettbrett og pc-er ved å holde de to enhetene mot hverandre.

Reduserer dataforbruket

Noe av det som det ifølge PocketNow ble fokusert mest på i presentasjonen, var en ny teknologi Microsoft kaller DataSmart. Dette er en løsning som skal redusere mengden datatrafikk, samtidig som det skal være lettere å holde et øye med dataforbruket. DataSmart vil prioritere WLAN og automatisk koble seg til trådløse nettverk, også mobiloperatørens egne nettverk hvis dette er tilgjengelig.

Det nye operativsystemet skal støtte maskinvareaksellerert kryptering med BitLocker, og mulighetene for sentralisert administrasjon skal ha blitt enda bedre.

Les også vår test av Nokias Windows Phone 7.5-flaggskip her.

(Kilde: PocketNow

annonse