Til hovedinnhold

WikiLeaks-varsler beklager handlingene sine

Bradley Manning sier han undervurderte konsekvensene.

WikiLeaks, United States Army

Bradley Manning, som i 2010 ble arrestert for å ha lekket en stor mengde topphemmelige dokumenter til WikiLeaks, har den siste tiden utvilsomt havnet litt i skyggen av den andre storvarsleren Edward Snowden.

Forrige måned havnet Manning imidlertid i rampelyset igjen, da han omsider ble dømt på 19 punkter av en militærdomstol i Maryland i USA, en dom som har en maksimal strafferamme på hele 136 år.

Angrer

I motsetning til Snowden, som bestemt mener at han gjør det rette, har Manning nå gitt klare tegn på at han angrer på valgene som bragte ham dit han nå er. Det melder Ars Technica.

Under en høring på onsdag i forbindelse med straffeutmålingen holdt Manning en kortfattet tale der han blant annet beklaget den skaden handlingene hans har påført andre mennesker, og at personlige problemer var en viktig bakenforliggende årsak.

– Da valgene ble tatt hadde jeg mye å slite med, ting som fortsetter å påvirke meg. Selv om disse problemene er store, unnskylder de ikke mine handlinger. Jeg beklager de utilsiktede konsekvensene av handlingene. Jeg trodde valget ville hjelpe mennesker, ikke skade dem, sa Manning under høringen.

Vanskelig barndom

WikiLeaks-varsleren skal blant annet ha lidd av psykologiske problemer knyttet til kjønnsidentitet, noe som ifølge en psykolog som vitnet i retten antakelig ble forsterket av det maskuline militære miljøet han var en del av.

Flere av Mannings familiemedlemmer vitnet også, og pekte blant annet på at han hadde en vanskelig barndom med alkoholiserte foreldre. Hvorvidt dette vil bli regnet som formildende i straffeutmålingen gjenstår å se.

Bradley Manning jobbet som etterretningsoffiser i Irak da han ble arrestert, mistenkt for å ha lekket hele 750 000 hemmelige dokumenter til WikiLeaks, i tillegg til en mye omtalt video hvor et amerikansk helikopter skjøt og drepte to Reuters-journalister. Tidligere i år ble han nominert til Nobels fredspris av det svenske piratpartiet.

Edward Snowden har enn så lenge unnsluppet Mannings skjebne:
Nå har han fått midlertidig asyl i Russland »

(Kilde: Ars Technica)

annonse