Til hovedinnhold

Storfornøyd med at Norge kan få nytt IT-superdepartement 

– Et meget viktig grep for modernisering av offentlig sektor, sier IKT-Norge.

Den kommende blåblå regjeringen har ikke bekreftet et nytt superdepartement, som består av dagens Fornyingsdepartement og Komunal- og regionaldepartementet. Skulle ryktene vise seg å holde vann når de avslører sine planer i morgen, vil IKT-Norge være en av de som stiller seg jublende til det nye departementet.

– Om ryktene stemmer har Erna Solberg tatt et meget viktig grep for modernisering av offentlig sektor, sier Heidi Austlid, direktør for myndighetskontakt i IKT-Norge.

Enklere å få ting gjort

Heidi Austlid i IKT-Norge.Foto: IKT-Norge

Et slikt superdepartement vil fungere som et slags kommunal- og

moderniseringsdepartement, med ansvar for blant annet å digitalisere det offentlige. Og en av grunnene til at IKT-Norge er henrykte over denne løsningen er at departementet vil få tverrgående myndighet og ikke minst økonomisk makt til å gjennomføre endringer på tvers av sektorer.

Resultatet av en slik makt vil forhåpentligvis gjøre at løsninger kommer raskere på plass, og ikke minst at innbyggere får bedre tjenester. Med et slikt departement har Solberg gjort tilsvarende grep som vårt naboland Danmark.

Sparer enorme summer

I Danmark har regjeringen satt digitalisering på dagsorden som en konkret plan for å skape bedre økonomi frem mot 2020 – ved at innbyggere skal slippe å bruke tid og ressurser på å oppsøke offentlige kontorer for å løse enkle saker – noe som sparer landet for enorme summer, estimert til rundt 5 milliarder danske kroner.

Og det er ikke bare staten som sparer mye penger på nye digitale tiltak. Ifølge IKT-Norge koster det danske kommuner i snitt 110 kroner å betjene en henvendelse per brev, mens en tilsvarende digital henvendelse kun har en kostnad på 3 kroner. I alt er det snakk om hele 33 millioner slike henvendelser i året, og digitale løsninger vil derfor spare kommunene for 700 millioner danske kroner.

Kommunal selvrådighet må vike

Skal man få en fortgang i digitaliseringen her på berget, må utviklingen styres med hard hånd, noe som gjør at den kommunale selvrådigheten må vike, ifølge IKT-Norge.

IKT-Norge utførte en kartlegging av kommunene i 2012, der hele 80 prosent ønsket at staten skal ta kontroll over styringen. Det samme spørsmålet ble også fronten for Stortinget, og her var det 70 prosent som ønsket å la staten styre showet – slik de gjør i Danmark.

– Den lokale selvråderetten må tilsidesettes i digitaliseringsarbeidet, og staten bør gjøre de store investeringene av felles løsninger for hele offentlig sektor, avslutter Austlid

Erna Solberg har også tenkt å bevilge penger til DLD:
Hele 233 millioner skal brukes på det direktivet neste år »

(Kilde: IKT-Norge)

annonse