Tek.no

Nyhet

Her er månedens nye mobiler

Heftige toppmodeller fra Sony og Apple er blant nyhetene.

2 Okt 2015 14:01

Høsten er over oss, og med den er også en av de viktigste periodene for slipp av nye mobiltelefoner her. Fort må det gå om både mobilprodusenter og kjøpere skal rekke julesesongen. Denne måneden blir kanskje spesielt viktig for deg som er opptatt av Apples iPhone-modeller og Sonys toppmodeller i Xperia-serien.

Du legger kanskje merke til at vi har hoppet over et par prominente nylanseringer. De nye Nexus-modellene Google viste frem for et par dager siden er ikke ventet å dukke opp i oktober. Huaweis store Nexus 6P er ventet midt i november, mens det foreløpig ikke er kjent akkurat når LGs Nexus 5X kommer i butikkene.

Denne måneden har vi dessuten et par jokermobiler fra Microsoft. Det skal lanseres nye telefoner den 6. oktober, og ryktene vil ha det til at det handler om Lumia 950 og Lumia 950XL. Dette virker som rimelig trygge rykter, siden Microsoft blant annet har lagt ut salgssider for telefonene selv. Det vi ikke vet er når det blir mulig å kjøpe dem. Skulle det bli i løpet av oktober oppdaterer vi listen ved lansering.

Under finner du telefonene som faktisk kommer i salg denne måneden. Listen er noenlunde kort, men relativt topptung.

Sony

Xperia Z5

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er strengt tatt en Xperia Z5-modell på markedet allerede, i form av Compact-modellen som akkurat rakk slippvinduet nå på tampen av september. Ved lansering ble den ordinære toppmodellen berammet for oktober, mens Z5 Premium skal være på vei i november.

Sonys Xperia Z5 har fått en litt fornyet design, og selskapet er også først ut med fingeravtrykksensor på siden av mobilen. Den er bygget inn i låsetasten som sitter der vi er vant til å finne den. Altså er det svært enkelt og intuitivt å låse opp disse mobilene. Ellers står ikke Xperia Z5 tilbake for andre toppmodeller ytelsesmessig, og serien får for tiden mye ros for å ha et meget godt mobilkamera.

Det koster imidlertid å være kar. Forventet pris for Xperia Z5 er på rundt 6500 kroner.

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apple

iPhone 6S

Nye iPhone-modeller er en tradisjon hver høst, og fredag den 9. oktober er datoen de Apples to nye toppmodeller blir tilgjengelig for salg i Norge, et par uker etter at salget startet i de første få markedene.

Årets modeller har på sett og vis få og mange nyheter samtidig. Produsenten hevder telefonene har bedre kamera, bedre fingersensor og raskere innmat. Dette er oppgraderinger vi forventer fra nye modeller i denne enden av prisstigen, men den store nyheten er berøringsskjerm som kan gjenkjenne ulike grader av trykk. Dette kan synes som en liten nyhet, men den er integrert i så godt som alle deler av telefonens programvare, og dermed kan den alene endre sterkt på måten vi bruker disse telefonene på.

iPhone 6S Plus

Heftigste iPhone-modell er også den største. Det er fortsatt hit du må for å få det kraftigste batteriet og stabilisert kamera. Prisen blir imidlertid deretter, og iPhone 6S Plus er, avhengig av lagringsplassen, en av de aller dyreste telefonene du kan kjøpe i vanlig salg.

Fjorårets modell var stor og ganske tung, og det ble snakket mye om såkalte «bendgate» der telefoner visstnok bøyde seg i folks bukselommer. Fokuset døde imidlertid relativt fort ned igjen, og i årets modell har Apple gått for en kraftigere aluminiumskvalitet. Telefonen er i tillegg noe tykkere og tyngre. Synes du største iPhone var for stor og tung i utgangspunktet har det altså blitt verre i årets variant, men du som er redd for å ødelegge den har sannsynligvis fått et bedre alternativ i år enn i fjor.

Her leser du sniktittene på begge de to iPhone 6S-modellene »

ZTE

Blade V6

ZTE melder seg på med sin rimelige Blade V6 nå i oktober. Telefonen har på papiret mye til felles med Blade S6 som vi tidligere har testet. Den har litt annerledes innmat, men ytelsesmessig skal den være sammenliknbar. Den samme gode skjermen hører med, og nær sagt som alltid for de kinesiske produsentene er det plass til å sette inn to SIM-kort hvis du vil.

Den store forskjellen mellom modellene er at Blade V6 har vesentlig høyere kvalitetsfølelse i hånden. Der Blade S6 er bygget i en plast som skal se ut som aluminium, er det faktisk brukt aluminium her. Det er ikke det at metall nødvendigvis er bedre, men når etterlikningen ser så til de grader plast ut gjør byttet til faktisk metall telefonen vesentlig penere, etter vår mening.

Da telefonen ble varslet tidlig i september ble det oppgitt en anbefalt pris på rundt 2500 kroner, noe som kan gjøre dette til en av de mer prisgunstige telefonene med eksklusive byggematerialer på markedet.

Testen av Blade S6 kan gi et inntrykk av hvordan V6-modellen blir i bruk »

LG

Easy Smart

Vi prøver å unngå å ta med de samme enhetene for ofte i denne artikkelserien, men vi vi gjør et unntak for LGs Easy Smart. Dette er nemlig den første smarte klapptelefonen i salg i Norden på veldig lang tid. Muligens siden Nokias N76 — en av få smarte klapptelefoner i det nordiske markedet i det store og hele.

Easy Smart er ingen toppmodell, og skal være både relativt rimelig og beskjedent utstyrt, men dette er altså fortsatt en klapptelefon med berøringsskjerm og muligheter til å kjøre apper som Netflix og Spotify.

Les mer om LG Easy Smart i denne artikkelen »

Lurer du på hva annet som er nytt i mobilbutikkene? Her finner du oversikten over nye telefoner for september.

Les også
Sony Xperia Z5: Denne er tilnærmet perfekt
Les også
Slik er Microsoft Surface 4 og Surface Book
Les også
Her er de nye Lumia-flaggskipene
Les også
Vi har prøvd nye Apple iPhone 6S og 6S Plus
Les også
Disse mobilene kommer i butikkene i september
Les også
Blir toppmodellene for store? Da kan Sony ha svaret
annonse

Les også