Til hovedinnhold

Hackere angrep stort filmstudio

Satte datamaskinene til de ansatte ut av spill og etterlot truende beskjed.

Tammy54/Shutterstock.com

Hva nå enn motivene skulle være, er det ingen som er trygge for hackere. Både privatpersoner, bedrifter, organisasjoner og statlige myndigheter er legitime mål for det store mangfoldet av datakriminelle.

Underholdningsprodusenter er tydeligvis intet unntak, og nå melder nettstedet The Next Web at en gruppe tilsynelatende sinte hackere har brutt seg inn i systemene til det store filmstudioet Sony Pictures.

Satte hele datasystemet ut av spill

Hackingen ble oppdaget mandag morgen, da de ansatte ble møtt av en skjerm som viste et skjelett da de skrudde på datamaskinene sine. Det viste seg at hele datasystemet var låst og umulige å bruke til å utføre arbeid.

På skjermen som møtte de ansatte indikerer hackerne at de har fått tak i en rekke sensitive opplysninger tilhørende selskapet i et antall ZIP-filer som hackerne lister opp på skjermen.

Det skal blant annet dreie seg om interne finansopplysninger, passord og private sikkerhetsnøkler for tilgang til servere. Hackerne skriver at de kommer til å frigi alle opplysningene dersom Sony Pictures ikke imøtekommer kravene fra hackerne. Det er uvisst akkurat hva disse kravene er.

Sint melding til sjefen

Det ser imidlertid ut til at hackerne hadde en høne å plukke med sjefen i selskapet, Michael Lynton. Gjerningspersonene tok nemlig også kontroll over flere av selskapets Twitter-kontoer for å sende ut meldinger, hvorav én omtalte Lynton som en kriminell som vil ende opp i helvete.

Hackingen har altså paralysert hele datasystemet til selskapet, og dermed ble de ansatte tvunget til å benytte PC-ene hjemme i stedet. Som Variety skriver har Sony sendt ut beskjed til alle ansatte om å ikke koble seg til selskapets nettverk eller sjekke e-poster.

Ikke engang Det hvite hus er trygg for hackere: Det ble trolig utført av russere »

(Kilder: The Next Web, Variety)

annonse