Nyhet

Dette ugjestmilde miljøet møter Thor 7 i verdensrommet

Det er ikke bare-bare å være en liten satellitt i det store verdensrommet.

Palo Alto/Tek.no: 15. april klokken 19.43 skal Thor 7 etter planen skytes opp. Noen minutter senere er den i verdensrommet der den starter en ti dager lang ferd opp til banen den skal ha de neste 15 årene.

Med en totalkapasitet på 9 gigabit i sekundet skal Thor 7 levere raskt bredbånd til alle brukere som er til sjøs, om du så er i Rødehavet, Middelhavet eller Atlanterhavet, i tillegg til at den kan levere TV-sendinger til Nord- og Øst-Europa.

For å gjøre det må satellitten plasseres 36 000 kilometer over ekvator, i den geostasjonære banen der den skal stå de neste 15 årene. Det er på ingen måte et koselig hjem:

Oddveig Tretterud, direktør for Thor 7-programmet. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Tek.no

– Verdensrommet er et utrolig tøft miljø, med ekstremt høye og lave temperaturer. Det er en del utfordringer man må igjennom, forteller Oddveig Tretterud, direktør for Thor 7-programmet, til Tek.no

Ristes på tre akser

Påkjenningene starter allerede når satellitten skal ut av renrommet på fabrikken, der den har stått trygt beskyttet mot selv de minste støvpartiklene de siste årene. Herfra skal den plasseres i en enorm, høyteknologisk spesialkonteiner som er fylt med elektronikk for å overvåke alle påkjenningene satellitten utsettes for før den er fremme på oppskytningsplattformen.

Denne konteineren er så stor og tung at et av verdens største kommersielle fraktfly, Antonov, trengs for å transportere den til oppskytningsrampen i Kourou, Fransk Guyana.

John Celli, president i Space Systems Loral, selskapet som bygger Thor 7-satellitten for Thor 7. Det er også her den testes før oppskytningen. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Tek.no

Men Thor 7 forlater ikke fabrikken uforberedt. Den har i første omgang blitt utsatt for en serie av tester som skal simulere påkjenningene den vil få under oppskytningen:

– Når alle komponentene kom til produksjonsgulvet og ble satt sammen, så gikk de gjennom et intensivt testprogram. Vi testet hvert eneste element som et system, og i de ekstreme miljøene den møter under oppskytningen, sier John Celli, president i Space Systems Loral, selskapet som har bygget satellitten, til Tek.no.

Den første testen er en vibrasjonstest, som du kan se en videosnutt av til høyre. Her blir satellitten utsatt for de samme vibrasjonene den vil møte under oppskytningen, der den står plassert på toppen av en kraftig romrakett. Testen utføres for å se at ingen av de 25 kilometerne med kabel, 82 500 skruene, boltene og skivene løsner, eller at funksjonaliteten på noe vis blir påvirket.

En annen påkjenning Thor 7 blir utsatt for under oppskytningen er kraftfulle lydbølger som vil smelle mot den når rakettmotorene tennes, og underveis i ferden opp mot verdensrommet. Også denne lyden kan være truende, og nettopp derfor utsettes satellitten også for kraftige lydbølger for å sjekke at den ikke påvirkes av disse.

Få med deg alle intervjuene og alle bildene fra Thor 7-besøket vårt:
Thor 7-satellitten har slukt milliarder av kroner – nå må den levere » (Ekstra)

Sola dytter den

Thor 7 trygt plassert på jorda, klar for å bli transportert til oppskytningen. Foto: SSL

Vel fremme i bane, flere tusen mil over jordoverflaten, skal satellitten holde en hastighet på 11 265 kilometer i timen, noe som sørger for at den roterer akkurat like raskt som jorda – og dermed holder seg på det samme punktet i forhold til jordoverflaten.

Hastigheten er ikke noe problem fordi det er vakuum i verdensrommet, noe som betyr at det ikke er betydelig motstand som presser på konstruksjonen. Her oppe er det noe helt annet som presser på satellitten, nemlig sola:

– Solvinder presser mot satellitten hele tiden, og presser på slik at solcellepanelene roterer må rotere litt, forteller Larry Rubin, visepresident i SSL.

At solcellepanelene roterer er faktisk en smart mekanisme som sørger for at Thor 7 holder posisjonen sin, selv om sola prøver å dytte den. I panelet er det en «torque-mekanisme» som absorberer momentet til satellitten ved å rotere, men med jevne mellomrom resettes den og satellitten skyves tilbake på plass ved hjelp av rakettmotorene.

Enorme temperaturforskjeller

Det er imidlertid to andre faktorer som utsetter Thor 7 for de mest beinharde påkjenningene:

– På den ene siden av satellitten har du det kalde verdensrommet, og der kan være ned til 180 kuldegrader. Men på andre siden av satellitten skinner sola, så der kan det være like mange plussgrader. Samtidig skal kassa som huser utstyret holde romtemperatur, så du kan jo tenke deg hva det betyr, sier Tretterud.

Innenfor en avstand på bare noen meter er det altså en temperaturforskjell på opptil 360 grader, noe som må håndteres for at komponentene skal kunne jobbe som ønsket.

– Da har vi et finurlig termisk system, fordi du har forsterkere inne i satellitten som generer varme, og den må distribueres rundt i satellitten. Også har du andre steder i satellitten der det er ekstremt kalt, så der må det påvarmes til enkelte tider. Men her har vi en god design som virker godt, sier Tretterud.

Her er Thor 7 på vei inn i testkammeret der den skal utsettes for ekstremt høye og lave temperaturer. Foto: SSL

Faktisk går veldig mye av effekten fra solpanelene, som kan levere mellom 10 og 13 kilowatt energi, med til å varme opp satellitten via komponenter som avgir varme under bruk. Og i likhet med vibrasjons- og støytestene som blir gjort, har man på fabrikken testet at Thor 7 vil være i stand til å takle disse temperaturforskjellene.

SSL har nemlig to enorme vakuumkamre der de kan simulere miljøet i rommet. Når satellitten plasseres i dette kammeret, noe du kan se en video av til høyre, pumpes all luften ut for å simulere vakuumet i verdensrommet.

Når det er gjort vil det pumpes flytende nitrogen inn i veggene for å simulere den ekstreme kulden i verdensrommet, før nitrogenet pumpes ut igjen og varmeelementer i veggene tar over for å simulere varmen fra sola som skinner.

Gjennom en testsyklus som går døgnet rundt i seks uker veksles det mellom høye og lave temperaturer.

– Satellittleverandøren vår er veldig godt kjent med alle disse utfordringene, og de tar høyde for alle, så dette vil gå helt bra, forsikrer Tretterud.

Få med deg alle intervjuene og alle bildene fra Thor 7-besøket vårt:
Thor 7-satellitten har slukt milliarder av kroner – nå må den levere » (Ekstra)

Vi gjør oppmerksom på at reisen til SSL og oppholdet var dekket av Telenor.

Les også
Slik virker Internett på flyet
Les også
Mystisk radiosignal var mikrobølgeovn
Les også
Vellykket oppskytning for Telenors nye Thor 7-satellitt
Les også
Her er Telenors nye teknologibombe av en satellitt
annonse