Nyhet

Dette er en robotprojektor

Styres fra en Android-telefon og gir inntil 80 tommer stort bilde.

Dette er en robotprojektor

Las Vegas / Tek.no: Inntil Skynet våkner er det vår oppriktige mening at roboter alltid er gøy. I verste fall er de litt kjedelige, men selv støvsugerroboter og innretninger som ploger seg gjennom høstløvet i takrenna har sine gøyale øyeblikk. Akkurat hvor på skalaen vi skal plassere Tipron aner vi imidlertid ikke. Det er tilsynelatende en fryktelig rar liten sak.

Innretningen har en ganske bred base, og under den har den hjul og et kraftig blått lys, som gløder litt utenfor kantene. Oppå har den en arm som den kan folde ut til ulike høyder, med et litt snodig hode helt på toppen. Inni hodet bor det en projektor som er i stand til å vise et bilde i 720p-oppløsning i inntil 80 tommers størrelse. Den øverste delen kan snus rundt ved behov, og her finnes det også et kamera på 5 megapiksler, slik at du kan se hva du gjør på en mobilskjerm.

En enslig høyttaler har det også blitt plass til i foten som projektoren står på.

I hovedsak for styring fra mobilen

En av Cerevos ansatte demonstrerer Android-appen som styrer Tipron.

Roboten kan gjøre noen ting på egen hånd, men den kan også styres gjennom mobilen. Det er foreløpig bare Android-telefoner som er støttet. Dermed kan du sende en projektor på tokt til barnerommet, før du setter i gang en feiende flott Powerpoint-presentasjon om gledene ved å rydde opp Lego-klossene før noen tråkker på dem.

Roboten har ellers sensorer som skal forhindre den fra å støte på ting, eller å ta til vingene ned trappen.

At ting går galt når ny teknologi skal demonstreres er vi godt vant til. Det kan ta månedsvis fra nylanserte produkter vises frem første gang til de er ute på markedet. Det er tid som ofte går med til å finpolere programvare og funksjonalitet. Stakkars Tipron var likevel i overkant hardt rammet av slike problemer.

Måtte frem med skrujernet

Samtlige av de tre robotene ble flyttet rundt på, og til dels forsøkt manuelt hjulpet i ulike retninger. Én av dem adlød ikke før skrujernet kom frem fra skuffen, og en nødreparasjon ble utført rett foran den store samlingen nysgjerrige som hadde stilt seg opp.

Dermed ser det ut til at selskapet har et greit stykke arbeid foran seg før salget kan gå igang nå førstkommende sommer. Da vil dingsen koste et sted mellom 1000 og 2000 dollar.

Akkurat hva vi skal med den vet vi ikke helt. I et hjem virker den kanskje ikke så kjempenyttig. Folkene som viste den frem i båsen her i Las Vegas mente at den kunne vise ekstrainformasjon til innhold du ser på TV-skjermen. Men det kan jo strengt tatt også mobilen din som du uansett må styre roboten med.

Armen som holder projektoren har flere nivå. Når du kjører rundt foretrekker roboten å ha armen helt sammenbrettet, eller bare delvis løftet. Full høyde oppnår den bare når roboten står stille.

Kan kanskje bli nyttig på kontoret?

I en arbeidssituasjon der du kanskje kan se for deg å bruke en dings av denne typen som budbærer for noen som har kontor på andre siden av verden, men vi er rett og slett ikke sikre på om det er en mulighet for Tipron. Selskapets representanter sa ikke så fryktelig mye, og det gjør heller ikke pressemateriellet eller nettsidene deres.

Dermed føler vi det gjenstår litt mystikk rundt Tipron. Det mest mystiske er uansett hvem som skal kjøpe den til å sende projeksjoner rundt i sitt eget hus dersom prislappen ender på oppunder 2000 dollar, eller rett under 18 000 kroner.

Hva tror du Cerevo Tipron kan være nyttig til? Syng ut i forumtråden under.

Sjekk video av roboten i aksjon her:

Se alle sakene fra CES 2016 på vår samleside »

Les også
Denne robotarmen kan du programmere til å gjøre hva du vil
Les også
Blir denne en vinner i stua?
Les også
Dette kan være selvbyggerens drøm
Les også
Sphero BB-8: Dyrt, men morsomt leketøy
Les også
Dette tastaturet har innebygd projektor
Les også
ZTE Spro2 Smartprojektor: Er dette årets «må ha»-dings?
Les også
Sonys laserprojektor kommer til Norge
annonse