Til hovedinnhold

I dag spiser astronautene salat dyrket i verdensrommet

Det er første gangen de har dyrket sin egen mat.

Scott Kelly / NASA

Astronautene ombord på ISS skal i dag for første gang spise mat de har dyrket selv, ombord på romstasjonen. Dette forteller NASA-astronaut Scott Kelly på Twitter-kontoen sin.

Det er snakk om rød romanosalat, som er klar til å høstes etter å ha grodd siden 8. juli i et spesialdesignet drivhus som kalles Vegetable Production System, eller bare Veggie.

Plantene har vokst fra forhåndslagde «frøputer», som Veggie har belyst med rødt og blått LED-lys.

Har dyrket planter før

Dette er ikke første gangen man har grodd planter i rommet – det ble gjort allerede på sovjetiske MIR, og på ISS har de gjort det i Lada-drivhuset siden 2002.

Men før Veggie kom på banen, har ISS-astronautenes planter kun vært eksperimenter for å studere plantevekst i miljøer med ekstremt lite tyngdekraft.

Dette er andre gangen de har dyrket salat med Veggie, men den første høsten ble sendt tilbake til jorden for prøver, uten at astronautene fikk så mye som en bit.

Det var fordi NASA var redde for at plantene hadde plukket opp potensielt farlige stoffer fra luften i ISS. Nå er prøvene analysert, og plantene erklært trygge.

Men astronautene får fortsatt ikke fråtse i salat, ettersom halvparten må tilbake til NASA for mer testing.

NASA forteller om prosjektet.

Viktig for fremtiden

Å kunne spise ferske, egendyrkede grønnsaker av og til, vil etter alt å dømme være med på å øke trivselen for astronautene ombord på romstasjonen, som vanligvis må ta til takke med prosessert mat.

Men det vil også være potensielt helt nødvendig å dyrke frukt og grønnsaker selv, om vi noensinne skal legge ut på lengre, bemannede turer i verdensrommet.

Ikke bare krever frø betydelig mindre plass enn ferdigmat, men de har også mye bedre holdbarhet. NASA tror ifølge nettstedet The Verge at ferdigmaten de bruker har en holdbarhet på maksimalt tre år.

Men disse forsøkene kan også hjelpe oss her på jorden. Paul Zamprelli hos Orbitec, selskapet bak Veggie, forteller at de allerede har et prosjekt gående i ørkennasjonen Dubai, hvor de bruker Veggie-aktige enheter for å gjøre det lettere å dyrke grønnsaker i det ekstremt varme landet.

Ikke alt som gror på ISS er like planlagt
Russiske kosmonauter oppdaget sjøplankton på utsiden av stasjonen »

(Kilder: The Verge, Ars Technica og Space Station Live)

annonse