Nyhet

Stadig flere «piratnettsteder» blir blokkert

Overraskende nok går Russland foran.

Mange antipiratbyråer og rettighetsorganisasjoner har gjennom årene sett seg både grønne og blå på at pirater og nedlastere ofte har hatt mulighet til å herje relativt fritt og ustraffet – å gå etter enkeltpersoner har gjerne vært for tidkrevende og piratnettjenestene selv for vanskelige.

Den siste tiden har i stedet ammunisjonen og advokatene i hovedsak blitt rettet mot enkelte lands mellomledd, nemlig ISP-ene eller nettleverandørene. Ved å ansvarliggjøre og gå til sak mot de som gir oss tilgangen til verdens nettsteder, har disse organisasjonene i stadig større grad kunnet få domstolene til å idømme blokkering av visse nettsteder – som The Pirate Bay.

Dette har skjedd i flere land de siste årene.

Har tatt av i Russland

Interessant nok er det nå Russland – et land der piratvirksomhet ikke alltid har vært like fy-fy – som virkelig har satt inn støtet med denne taktikken. Ifølge Roskomnadzor, landets statlige «vaktbikkje» innen telekom og Internett, har nærmere 280 «piratnettsteder» blitt blokkert de siste to årene.

Meldinger som dette har også begynt å dukke opp hos norske nettbrukere.

Det samme organet spår nå at landets femten mest populære torrentnettsteder vil bli permanent blokkert i løpet av 2016.

– [De blokkerte sidenes] nettrafikk vil bli betydelig redusert da statistikk viser at 95 prosent ikke bruker verktøy til å gå forbi sperrer, skal Roskomnadzor ha uttalt via sin Twitterkonto.

Gode tider for VPN – eller strømmetjenester

Roskomnadzor har rett i at det finnes muligheter til å komme forbi slike sperrer. Den mest kjente er kanskje å bruke en VPN-tjeneste gjennom blokaden til en server som står i et land som ikke har slike sperrer.

Men da dette krever en mer aktiv og gjennomtenkt «piratvirksomhet», er det også en mulighet for at flere heller vil ta i bruk lovlige strømmetjenester som Netflix og dens like – vel å merke så lenge ikke prisen er for høy og tjenestene gjør populært innhold tilgjengelig.

Sistnevnte stemmer i hvert fall for Norge:
VPN svært lite utbredt >>>

(Kilde: TorrentFreak)

Les også
Netflix vil la deg kun se «norsk» innhold
Les også
Blokkeringen av The Pirate Bay har startet
Les også
The Pirate Bay blir blokkert i Norge
Les også
BitTorrent sparker en tredjedel av arbeiderne
Les også
Programmene vi brøt loven med
Les også
Flere VPN-tilbydere blokkerer BitTorrent
annonse