Tek.no

Nyhet

Prøv «Virtual Reality» uten VR-briller

Her er appen vi oftest viser til venner.

Niklas Plikk, Teknofil.no
Vegard Haugen
27 Feb 2015 15:46

Virtual Reality, eller VR, gir deg muligheten til å ikke bare se en video, men også ta del i selve opplevelsen. Du blir på en måte innkapslet i en virtuell verden, hvor du får lov til å leke flue på veggen. Det er veldig stilig.

I forrige uke kunne du lese om hvordan du kan prøve VR med et par papp-briller til 20 kroner. Delene til disse enkle VR-brillene, som blir kalt Google Cardboard, hadde vi bestilt noen uker i forveien fra Ebay.

VRSE åpnet øynene våre

Bakgrunnen for at vi synes det var på tide å teste Google Cardboard, var at vi før jul oppdaget en VR-app som heter VRSE (uttales «Verse»). Det var en real øyeåpner for hvor rått VR allerede har blitt, og ikke minst hvilke muligheter som ligger i denne teknologien fremover.

NEI !!! (Nå har vi kjøpt Google Cardboard, da).

I redaksjonen hadde vi tidligere fått prøve Oculus Rift, som er fullverdige VR-briller. Det var kjempekult, men disse brillene er på utviklingsstadiet. Ikke minst var de dyre, og leveringstiden var på flere måneder.

Med Google Cardboard og den medfølgende appen, gjorde Virtual Reality sitt inntok også på mobilplattformen.

Hvis du fortsatt er litt skeptisk til å bruke penger for å ta en del av VR-opplevelsen, er gratisapper som VRSE det beste stedet å starte.

Dette er en litt annerledes VR-app, hvor du også får muligheten til å se videoklippene uten Cardboard-briller. Isteden blir mobilskjermen til et «vindu» som du kan utforske den virtuelle verdenen gjennom. Men du må fysisk flytte på mobilen for å få med deg det alt som skjer.

Da vi oppdaget VRSE før nyttår, tenkte vi at dette måtte vi bare prøve! Og før vi visste ordet av det, satt vi alle sammen på kontoret med mobilene i lufta, snurrende rundt på stolene for å få med nye detaljer i videoen. VRSE har blitt «den kule appen» vi viser vennene våre. Her ser du hvordan det funker:

Dette får du se i VRSE-appen

Den store ulempen med VRSE-appen er at alle videoene tar stor plass. Det vil altså si rundt en gigabyte (GB) per klipp. Du bør derfor sørge for å ha nok ledig plass før du laster den ned, og at du er tilkoblet et trådløst nett. Nedlastingen kan ta litt tid.

Last ned VRSE: Android / iOS

Foreløpig byr appen bare på tre VR-filmer, men minst tre til skal være på trappene. Filmene gir en slags indikasjon på noe av det VR kan brukes til i fremtiden. For eksempel:

Flott demo

Skjermbilde fra Evolution of Verse.

Det første klippet, som heter Evolution of Verse, er en ren demo-video. Her blir du tatt med inn i naturskjønne omgivelser, med en innsjø, skog, fjell og en flott himmel i horisonten. Etter hvert begynner det å skje ting, og du blir tatt med videre til en ny setting. Dette er den visuelt flotteste VRSE-videoen så langt.

Virtuelle verdener kan potensielt brukes i nær sagt alle bransjer, blant annet til opplæring eller for å vise frem nye idéer og planer.

Fremtidens nyhetssending

Ikke bare se, med opplev hendelsen.

Klippet som gjorde at vi hørte om VRSE-appen heter Vice News VR: Millions March NYC. Denne er laget med hjelp fra den kjente regissøren Spike Jonze, som også stod bak fremtidsfilmen Her. Dette er VR-nyhetssending fra marsjen i New York før nyttår, der 60 000 mennesker protesterte mot det de mente var rasistiske handlinger fra politiet.

Om noen få år, er det på ingen måte utenkelig at mange nyhetssaker formidles på nesten samme måte. Det gir deg i alle fall et langt bedre innblikk i hvordan det føles å stå midt oppi det, kontra å se nyhetene passivt på en TV-skjerm.

Dokumentar fra en fangeleir

Slik er hverdagen til en 12-åring som bor i en flyktningleir i Jordan.

Den siste filmen som foreløpig er publisert heter Clouds Over Sidra. Her får du bli med inn i en flyktningleir i Jordan, hvor over 130.000 mennesker på flukt fra Syria er stuet sammen. 12 år gamle Sidra deler med deg hvordan livet er å leve i Zaatari-leiren.

Virtual Reality gir deg en unik sjanse til å gå i noen andres sko, og se verden med andres øyne. Denne filmen er et tidlig eksempel på hvordan dette kan gjøres med et videokamera og VR-teknologi. Vi tror mange vil flere kommer til å benytte seg av det samme virkemiddelet i dokumentarer og spillefilmer i årene som kommer.

Opplev musikkvideoer

Björk - Stone Milker «kommer snart» til VRSE.

Ordet banebrytende har nok blitt brukt om den islandske artisten Björk tidligere, men neppe på denne måten. Den neste videoen som VRSE kommer til å publisere er musikkvideoen hennes til låta Stone Milker.

Vi aner ikke nøyaktig hvordan hun har tenkt å bruke VR i denne sammenheng, men det blir spennende å se. Det finnes VR-opptak av konserter allerede, hvor du får oppleve begivenheten fra flere forskjellige vinkler. Kanskje kan spenstige VR også kan gi musikkvideoer en renessanse?

Skrem vettet av deg selv og andre

Catatoni kan nok bli litt ekkel.

Flere av VR-videoene som har kommet til Oculus Rift har forsøkt å skremme vettet av brukeren. Særlig gjelder det den skumle spilldemoen Dreadhalls.

I den kommende VRSE-videoen Catatonic får du tilsynelatende oppleve hvordan det er å være pasient på et sinnsykt skummelt sinnssykehus. Angivelig blir du bundet fast til en rullestol, og deretter utsatt for en rekke grufulle handlinger. Noen synes jo slike ting er underholdende.

VR-spillefilmene kommer

Vi aner ikke hva New Wave går ut på.

Den siste videoen som foreløpig ligger i ventelisten til VRSE heter New Wave. Her er beskrivelsen ganske kort, men det virker som det skal være snakk om en romantisk dramafilm av noe slag.

Virtual Reality i film kommer vi kanskje til å se mer av allerede i år. Vi har i alle fall sett eksempler på at flere VR-filmer er under utvikling.

Last ned VRSE: Android / iOS

Dette er altså noen av bruksområdene for VR, men egentlig er det bare fantasien som setter grenser for hva som er mulig. Hvis du synes appen var kul uten briller, vil vi på det sterkeste anbefale at du med det samme bestiller Google Cardboard på nettet. Det tar opplevelsen til enda et nytt nivå.

Alle detaljene finner du i denne saken:
Slik får du dine egne VR-briller for 20 kroner »

annonse

Les også