Til hovedinnhold

Google har laget kunstig intelligens som kan lære å spille dataspill helt på egen hånd

Representer enormt gjennombrudd innen kunstig intelligens, ifølge forskerne.

carlos castilla/Shutterstock.com

Kunstig intelligens er et felt som er i rivende utvikling, og blant dem som befinner seg på frontlinjen er Google. For et drøy år siden kjøpte søkegiganten et britisk selskap ved navn DeepMind, som spesialiserer seg på avanserte læringsalgortimer. Som blant andre Bloomberg og The Independent melder har dette arbeidet nå båret oppsiktsvekkende frukter.

Selskapet har nemlig dratt sløret av et splitter nytt kunstig intelligens-system de har kalt «Deep Q», som ifølge forskerne nå har stått for et stort gjennombrudd på feltet. Systemet har nemlig «lært» å spille en rekke dataspill helt på egen hånd.

Mestrer 49 gamle spill

Deep Q er bygget opp av et antall selvlæringsalgoritmer som gjennom prøving og feiling har tilegnet seg informasjonen og ferdighetene som trengs for å mestre spill. Systemet skal nå være i stand til å mestre hele 49 ulike spilltitler, riktignok av eldre garde, nærmere bestemt Atari-titler som Space Invaders og Pac-Man.

Klassikeren Space Invaders er blant spillene som Deep Q nå mestrer. Foto: Wikipedia

Vi har sett eksempler på datamaskiner som spiller spill tidligere, men det store gjennombruddet i dette tilfellet er altså at systemet har operert uten noe form for forhåndsprogrammering eller instrukser fra mennesker om hvordan spillene skulle spilles. Dermed har Deep Q altså lært seg spillene helt fra bunnen av, på omtrent samme måte som et menneske ville ha gjort.

Ifølge forskerne er systemet i stand til å spille like godt, og i noen tilfeller bedre, enn mennesker. For å oppnå dette spilte Deep Q spillene opptil flere hundre ganger for å bygge opp kunnskapen om hvordan spillene fungerte, og i noen tilfeller klarte maskinen til og med å utvikle ekstra smarte strategier for skåring av poeng.

Kan få store konsekvenser

Implikasjonene av dette gjennombruddet kan ifølge forskerne bli store. Teknologien legger for eksempel til rette for utviklingen av mer selvstendig, autonom kunstig intelligens som kan løse problemer uten at mennesker trenger å blande seg inn eller vite svarene på problemene på forhånd.

Dermed er det ikke vanskelig å forestille seg at teknologien blant annet kan få bruksområder innen robotteknologi, som Google allerede er tungt involvert i. Det er heller ikke utenkelig at teknologien kan bidra til å gjøre de selvkjørende bilene vesentlig mer avanserte, som også er et område som Google satser tungt på for tiden.

Selv om det nye fremskrittet beskrives som betydelig, understreker forskerne likevel at det er langt igjen til vi får genuint tenkende maskiner som er i stand til abstraksjoner og konseptuell tenkning. Dette mener forskere fremdeles ligger flere tiår frem i tid. I mellomtiden er det imidlertid godt mulig vi vil se store nok fremskritt til at kunstig intelligens får langt flere praktiske bruksområder.

Det er ikke alle som er like begeistret for utviklingen innen kunstig intelligens: Bill Gates har sagt at han er bekymret »

annonse