Til hovedinnhold

Nå skal CD-plata dø for godt

– Masseproduksjon stopper i 2012, kun vinyl og spesialutgaver lever videre.

CD-ens død er spådd før, og nå blir den spådd igjen – innen utgangen av 2012 skal CD-produksjonen angivelig legges ned i stor skala verden over. Dette skriver NRK på sin nettside.

Vinyler lever videre i beste velgående, mens CD-er ser ut til å forsvinne i det store og hele. Det eneste CD-formatet som skal få leve litt videre er spesialutgaver, eller limited editions, som hovedsakelig vil bli distribuert via nettbutikken Amazon.com.

Siste jul med CD-salg?

Ingen store internasjonale plateselskaper har gitt noen offisiell uttalelse om saken, men sjefen i det mindre selskapet daWorks – Jørn Dalchow – sier til NRK at denne utviklingen ikke er overraskende.

– Vi går nå inn i det som mest sannsynlig er det siste julesalget i norsk platebransje av en viss økonomisk betydning. Fortsetter streamingveksten med samme tempo som nå har vi ikke lenger noe å pakke inn og putte under juletreet i 2012, sier han.

Streaming er fremtiden

Lovlige alternativer for nedlasting og streaming over Internett blir stadig mer utbredt, og utkonkurrerer den tradisjonelle fysiske CD-en når det kommer til pris og tilgjengelighet.

– Dessverre er det ennå ikke bærekraftig økonomi i streaming, men det vil forhåpentligvis komme og her ligger det mange muligheter som vi ikke har i den fysiske verden. Kommer vi bare gjennom den vanskelig endringsperioden kan dette bli spennende, uttaler Dalchow til NRK.

Hva tror du, vil CD-produksjonen forsvinne allerede i løpet av neste år? Kommenter gjerne i feltet under.

(Kilde:NRK Lydverket)

annonse