Til hovedinnhold

Denne Blu-ray-platen varer i 1000 år

Garanterer at også fremtidige generasjoner får med seg alt.

Millenniata

Optiske plater er et mye brukt lagringsmedium for digitalt innhold, og var en kraftig forbedring når de overtok for disketter og de gamle kassettene med tape, på slutten av 90-tallet. Selv om optiske plater ikke slites hver gang de spilles, vare lengre enn de gamle kassettene og VHS-ene, er de fremdeles ikke noe «evighetsprodukt».

Faktisk kan den hjemmebrente familievideoen din være historie allerede. En typisk DVD-R plate har en forventet levetid på 2 – 5 år – alt utover dette er en bonus. Så hvordan kan du sikre at tipp-tipp-tipp-oldebarna får se videopptakene av deg fra konfirmasjonen din? En ny Blu-ray-plate kan være svaret.

Ny Blu-ray tåler alt

Nå har nemlig Millenniata utviklet en teknologi de har kalt «M-DISC Blu-ray», som holder filmene og bildene dine trygge i over 1000 år. I følge produsenten skal du kunne «brenne en gang, og lese for alltid».

Dataen din brennes inn i harde metaller, fremfor lyssensitive og skjøre fargestoffer som er brukt tidligere. Mediet er derfor motstandsdyktig mot både røff behandling, temperatur, luftfuktighet og lys.

Det eksisterer allerede DVD-plater med denne teknologien, men med Blu-ray platen kan du altså lagre 25 GB i stedet for 4,7 GB.

Spilles av som vanlig

Du må ha en M-DISC-kompatibel brenner for å brenne ut bilder og andre filer på den hardføre plata, men til avspilling holder det med en helt vanlig Blu-ray-spiller.

M-DISC Blu-ray blir tilgjengelig fra og med august. Noen pris er ennå ikke kjent, men du kan belage deg på at det koster å sikre dataene dine for tusen år fram i tid.

Har du noen gang lurt på hva som er inne i DVD-brenneren?
Vi har åpnet en »

(Kilder: Millenniata via Gizmodo)

annonse