Nyhet

Tidenes strengeste straff for amerikansk pirat

Dømt til lang tid i fengsel for å ha ledet piratgruppe.

Lederen av den nå nedlagte piratgruppen IMAGiNE har fått tidenes strengeste straff i USA. 40 år gamle Jeramiah Perkins ble dømt til fem års fengsel – som er den lengste dommen hittil i denne typen saker.

Perkins var systemoperatør og en slags ledertype for BitTorrent-gruppen IMAGiNE. Disse baserte seg på å ta opp lyd og bilde av filmer i kinosaler, for deretter å være først ute med å spre dem på Internett. Denne aggressive aktiviteten ble lagt merke til av bransjeorganisasjonen MPAA, som foretok sin egen etterforskning før involvering av statlige myndigheter.

IMAGiNE ble slått ned på av FBI i 2011, og siden har flere nøkkelpersoner mottatt straff for å ha krenket opphavsretten.

Strenge straffer

Andre domfelte inkluderer den 28-årige moderatoren Sean Lovelady som fikk 23 måneders fengsel, samt den 57-årige administratoren Willie Lambert som ble dømt til 30 måneder.

Systemoperatøren Gregory Cherwonik på 53 år mottok en dom på 40 måneder, mens et annet IMAGiNE-medlem, Brad Newell, fikk 4 års fengsel. Han filmet ulovlig i kinosaler, og dette var den strengeste straffen i saken inntil Jeramiah Perkins fikk sin dom nå nylig.

– En av de største gruppene

I tillegg til å sone fem år, må Perkins betale over 80 000 kroner i erstatning. Etter endt soning får Perkins ytterligere tre år med prøveløslatelse, samtidig som han forbys fra å drive med elektroniske enheter som kan reprodusere eller distribuere kopier av opphavsrettbeskyttet materiale.

«Karakteren og omstendighetene rundt forbrytelsen til Perkins er alvorlig, ettersom han både organiserte og ledet IMAGiNE-gruppen – en av de største og mest effektivt organiserte opphavsrettkrenkende gruppene på Internett», skriver statsadvokat Neil MacBride i tiltalen.

IMAGiNE hadde som mål å være først ute med å lansere nye filmer ulovlig på Internett, og sto angivelig bak 41 prosent av alle engelskspråklige lydopptak mellom september 2009 og september 2011.

Blant filmene de kopierte var Captain America, Friends with Benefits, Avatar, Clash of the Titans og Iron Man 2.

Solgte kopier

I tiltalen står det at Perkins var ansvarlig for å starte IMAGiNEs BitTorrent-tracker, registrere domenenavn for gruppen, og gjennomføre diverse tekniske oppgaver som enkoding og synkronisering av lyd og bilde.

Videre var han ansvarlig for å åpne PayPal-kontoer, slik at gruppen kunne motta donasjoner fra medlemmer og selge kopier av nye utgivelser til utenforstående. Disse midlene ble visstnok brukt til å drifte siden og holde gruppen gående.

Den strenge straffen til Perkins er ment å ha en allmennpreventiv effekt. De øvrige medlemmene fikk ifølge MacBride reduserte straffer på grunn av deres samarbeid med myndighetene etter arrestasjonene.

(Kilde: Wired)

Les også
Piratene bruker mer på innhold enn vanlige folk
Les også
Piratkopier og mist Internett i 24 timer
Les også
Øystat vil starte piratside for å «straffe USA»
Les også
Dette er verdens mest piratkopierte film i 2012
Les også
Forskning: Piratkopiering skader ikke filmindustrien
Les også
Musikkindustrien vil saksøke britisk piratparti
Les også
Slik skal de straffe nettpiratene
annonse