Til hovedinnhold

Slik er nye Windows Phone med Mango

Microsofts lansering av oppdateringen Mango, kan best beskrives som en full overhaling av Windows Phone 7. Microsoft har ikke selv gitt oppdateringen noe nytt nummer, men omtaler operativsystemet bare som Windows Phone.

I alt skal det dreie seg om rundt 500 endringer i programvaren, samtidig som utviklere får tilgang til 1500 nye API-er. I praksis betyr det at utviklere nå kan skrive programmer som gjør nytte av flere funksjoner i telefonen enn det tilfellet har vært til nå. Noen liste over hvilke 1500 nye API-er som er tilgjengelig kunne Microsoft ikke vise til, men selskapet bedyrer at sikkerhetsnivået vil være like høyt også i fremtiden.

Under et pressemøte i Oslo demonstrerte Microsofts Arif Shafique (bildet) noen av de viktigste nyhetene i operativsystemet.

Multitasking

Den viktigste nyheten ser ut til å være støtte for multitasking. Nå kan du ha opp til fem prosesser gående i bakgrunnen. Åpner du flere programmer enn dette, så vil programmene du startet først gå i dvale. Det betyr at de pauses, og at du fortsetter der du slapp når du åpner dem igjen.

Applikasjoner som musikk og chat er prioritert, og vil gå i bakgrunnen selv om du åpner flere applikasjoner.

Av andre funksjoner som ble trukket frem er integreringen mot Skydrive. Med Mango får Windows-mobiler full støtte for Skydrive, som er en tjeneste der filer og dokumenter ligger lagret på en server, en såkalt skytjeneste. På samme måte blir telefonen fullt ut kompatibel med Office 360, og du får tilgang til alle tjenestene på Sharepoint Server.

Samletråder

Med Mango knyttes også sosiale nettsteder enda tettere til kontaktlisten og tjenestene i telefonen. Åpner du en kontakt vil du ikke bare finne informasjon om telefonnummer og adresse eller de siste facebook-oppdateringene. Du vil også kunne se om de er pålogget og tilgjengelig for chat. Ønsker du å sende en melding til en som er pålogget, sendes meldingen som chat. Er vedkommende ikke pålogget sendes meldingen som SMS. Du kan også velge å sende meldinger til kontakter som er frakoblet sosiale nettverk. Da får mottakeren meldingen neste gang han eller hun logger på.

Meldinger vises i en tråd, og SMS, Facebook og Messenger-meldinger dukker opp i samme tråd. Med tiden skal også Lync kobles til samme grensesnitt.

Når det gjelder e-post, så har Microsoft laget noe de kaller en überinnboks. Ved å koble flere kontoer sammen kan du få en samlepostkasse der all post til disse kontoene vises. Men du kan ikke se post fra bare en av kontoene i ûberpostkassen uten å frikoble den først.

Vi likte også at e-posten vises som tråder. Det betyr at du ikke bare ser all posten fra en kontakt, men du ser også dine egne svar, uten å måtte gå veien om å åpne noen mappe for sendte elementer.

Kontakter kan også enkelt kobles til grupper, noe som gjør det enklere å sende ut e-post eller SMS til et utvalg av kontaktene i kontaktlisten.

Når du søker i e-post vil søket ikke være begrenset til post du har lastet ned. Søket sjekker også hva som finnes på serveren uten at du behøver å be om dette.

Også kalenderen har fått en oppgradering. Nå kan du legge ulike aktiviteter til ulike kalendre, og velge hvilke som skal være synlige. Hver kalender får en fargekode i samleoversikten. Det er også mulig å velge bort Facebook-arrangementer som du ikke har bekreftet at du vil delta på. På den måten slipper du at oversikten oversvømmes av aktiviteter du ikke skal delta i.

Integrerte funksjoner

Ifølge Microsoft er menyene bygget opp på en måte som skal gjøre det unødvendig å hoppe fra applikasjon til applikasjon for å få løst oppgaver som hører naturlig sammen. Åpner du et vedlegg kan du redigere det og lagre det uten å gå ut av e-post-programmet for å starte et tekstbehandlingsprogram. Ser du på et bilde kan du sende det, redigere det eller dele det fra galleriet eller fotoapplikasjonen.

Ellers er også Oppgaver kommet med i den nye kalenderen. På Windows Mobile 7 var dette utelatt, angivelig fordi ingen brukte det. I dag sier Microsoft at de tar det med likevel, etter å ha fått tilbakemeldinger om at dette var noe mange savnet.

Bokmerker

NRK-applikasjonen ble skrevet av en entusiast i løpet av tre dager i romjula, hevder Microsoft.

Under demonstrasjonen ble det også vist en applikasjon med navnet NRK7. Dette er en applikasjon som gir NRK på mobilen, omtrent som du får det med en vanlig nettleser på PC. Applikasjonen er ikke offisiell, og ikke vet vi om den blir det heller. Men vi nevner det likevel, ettersom den hadde en funksjon som visst nok skal kunne brukes i flere applikasjoner. Ved å trykke på et ikon som viser en tegnestift setter du automatisk et bokmerke. Siden kan du gå rett inn i filmen fra et bokmerke, og du slipper å gå veien om å åpne applikasjonen og søke etter programmet du var interessert i.

Ser bra ut

Mange av endringene dreier seg om kosmetiske grep som skal gjøre telefonen mer intuitiv og underholdende, samtidig som ting rett og slett ser litt penere ut. Blant annet kan du gjøre flere samhandlinger i Xbox Live. Mango har også støtte for minnekort, men setter du et minnekort i mobilen vil det bli strippet og lagt til som en del av internminnet. Kortet kan ikke brukes andre steder enn i mobiltelefonen det er knyttet til.

Mango gir heller ikke tilgang til mappestruktur i mobiltelefonen, slik enkelte har savnet. Microsoft forklarer dette ut fra et sikkerhetsperspektiv. Applikasjonene kjører i et eget miljø (sandbox) og det er ikke mulig å påvirke operativsystemet med skadelig kode, fremdeles ifølge Microsoft.

Som sluttbruker får du tilgang til å dele mediafilene dine. Microsoft har også lagt til støtte for å bruke mobiltelefonen som trådløst internettmodem. Ellers merker vi oss at Windows Phone med Mango har norske menyer og norske taster. Når oppdateringen kommer vil også nordmenn få tilgang til Microsofts Marketplace og tjenester knyttet til Live-innlogging.

Oppdateringen vil komme i løpet av høsten (vi tipper august/september) og være tilgjengelig også for den som allerede i dag har en Windows Phone 7-mobil.

annonse