Til hovedinnhold

Samsung hevder deres nye teknologi vil gjøre terabyte-SSD-er til allemannseie

Stapper fire bits med informasjon i hver minnecelle.

Samsung

Samsung varsler i dag at de har startet produksjonen av verdens første SSD-disker basert på 4-bits-teknologi.

Det Samsung kaller 4-bits er egentlig såkalt QLC – quad-level cell – som betyr at hver minnecelle har fire nivåer og derfor kan lagre fire bits med informasjon. Det betyr at man får plass til mer informasjon på færre celler og mindre plass, noe som vil gi billigere disker til forbrukerne.

Toshiba varslet allerede i fjor at de var klare med QLC, men den gang klarte de bare å lage disker med opptil 1,5 TB kapasitet.

Ytelse som tidligere

Den nye disken benytter Samsungs 1-terabit 4-bits V-NAND-brikker, og skal ha ytelse som tilsvarer selskapets tidligere TLC-, altså 3-bits, disker. Det betyr opptil 540 MB/s lese- og 520 MB/s skrivehastighet med SATA-tilkoblingen som brukes.

– Samsungs nye 4-bit SATA SSD varsler en massiv overgang til terabyte-SSD-er for forbrukere, sier minnesjef Jaesoo Han i Samsung i en pressemelding.

Stadig flere SSD-er har minnecellene stablet i høyden. Dette krever mindre «grunnareal». Samsungs nye klarer fire bits per celle. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Selskapet skriver i meldingen at de planlegger å lansere flere QLC-disker for forbrukere i løpet av året, med 4 TB, 2 TB og 1 TB planlagt.

Dette er altså disker i SATA-formfaktoren, men Samsung skriver også at de forventer å starte produksjonen av SSD-er i den langt raskere M.2 NVMe-formfaktoren til bedrifter i år.

10 000 kroner i dag

Dagens 4 TB SSD-disker koster alle godt over 10 000 kroner, med unntak av Samsungs egen 860 EVO, som de siste månedene har krøpet såvidt ned under 10 000 kroner.

Samsung har foreløpig ikke sagt noe om pris for de nye QLC-diskene, men vi forventer at de vil bli betraktelig billigere enn dagens løsning.

annonse