Nyhet

Nye Galaxy A8 får dobbelt selfiekamera og rammeløs design

Samsung slipper billigere Galaxy S8-dobbeltgjenger.

Galaxy S8 er én av årets store mobilhits, og Samsung har i dag lansert en billigere telefon med mange likhetstrekk.

Med Galaxy A8 (2018) fortsetter Samsung å hente toppmodellegenskaper nedover i utvalget sitt. I fjor ble A-modellene vanntette, og i år får A8-modellene rammeløs design. I tillegg kommer den med et solid hint om hva vi kan forvente oss fra Samsungs neste generasjon toppmodeller.

For en drøy uke siden dukket Galaxy A8 opp på video før sin offisielle lansering »

Fingerleser på midten

Den nye Galaxy-modellen har nemlig ikke hentet absolutt alt fra S8. Fingerleseren er nemlig flyttet. Nå befinner den seg midt på baksiden, under kameraet, slik bildene som dukket opp i forrige uke viste. Dermed ser det ut til at Samsung har tatt hensyn til klagene på plassering av sensoren i Galaxy S8- og Note 8-modellene.

Bixby-knappen har vært et lite irritasjonsmoment på Galaxy S8 og Note 8, men den ser ikke ut til å være inkludert på Galaxy A8.

Galaxy S8 har fingersensoren i et lite søkk rett ved siden av kameraet. Plassering og merking av sensoren har vært omdiskutert.

Selv om denne telefonen i utgangspunktet er billigere enn Galaxy S8 snakker vi strengt tatt ikke om en budsjettmobil. Prislappen legger seg på 5 300 kroner. Med tanke på at Galaxy S8 i skrivende stund kan kjøpes for mellom 6000 og 6500 kroner er ikke prisforskjellen fryktelig stor. På ekstreme tilbud, som på Black Friday i november, så vi også S8 nede i priser under det A8 vil koste.

Samtidig var situasjonen den samme for fjorårets Galaxy A-modeller, der Galaxy A5 lå ganske tett på Galaxy S7 ved lansering. Men både Galaxy A5 og S7 har gått ned i pris i omlag samme tempo, og det gjør at fjorårets A5-modell er forholdsvis prisgunstig i dag. Det er lov å håpe på samme utvikling når Galaxy S9 blir sluppet på nyåret en gang - sannsynligvis i mars.

Mindre skjerm, like stor telefon

I Galaxy Note 8 ble fingersensoren gjort litt tydeligere, men den bor fortsatt ved siden av kamerariggen på baksiden av telefonen.

Kjøper du en Galaxy A8 får du en 5,6 tommer stor Super AMOLED-skjerm. Her får du samme aspekt på 18.5:9 som i Galaxy S8 og Note 8. Skjermstørrelsen er altså litt mindre enn den du får i minste utgave S8, men selve telefonen er faktisk ørlite grann større i alle retninger. Du vil neppe merke noe til størrelsesforskjellen på de to, men mindre skjerm gir gjerne forhåpninger om mer kompakt telefon.

Her er det forresten ikke buede skjermkanter å melde om, slik det er på de tre andre Samsungene med rammeløs design.

Det innebærer naturlig nok litt større rammer rundt skjermen enn det S8 har, men Samsung har brukt plassen til å sette inn et dobbelt selfie-kamera på forsiden. Det doble kameraet har fått en egen portrettfunksjon døpt «Live Focus», slik at du kan stille fokus og uskarp bakgrunn slik du vil ha den og se resultatet på skjermen før du tar bildet.

Utover Live Focus oppgir ikke Samsung noen mer avanserte funksjoner for frontkameraet, så dette er, enn så lenge, ingen begynnende bryte kamp med Apples TruDepth-kamera i iPhone X.

Forholdsvis kraftig innmat

På innsiden har telefonen en åttekjernet mobilprosessor, der to av kjernene er av den raske typen, mens de seks andre er prosessorkjernene som jobber jevnt og trutt med mer dagligdagse og mindre krevende ting.

At Samsung inkluderer to raske prosessorkjerner her kan bety at dette er en relativt kvikk telefon i bruk. Mange av mellomklassebrikkene har bare åtte av de tregere kjernene, uten å ha kraftigere krutt å hente frem når det trengs. Det har altså Galaxy A8 (2018).

Enn så lenge ser det ut til at telefonen kommer med Android 7.1.1, og pressemeldingen oppgir ikke når telefonen eventuelt oppgraderes til Android 8.

Telefonen blir tilgjengelig den 19. januar her i Norge, og den dukker opp i fargene svart, grå, gull og blå.

Les testen av Galaxy S8+ for å få et inntrykk av hvordan Samsungs rammeløse telefoner å bruke »

Les også
«Selfie-trenden» har ført til minst 259 dødsfall på verdensbasis
annonse