Teslas neste storoppdatering låser opp de første selvkjøringsmulighetene

Kommer i sommer.

I august er det duket for den første storoppdateringen av Tesla-bilenes programvare siden 2016. Da sier Tesla-sjef Elon Musk at selskapet skal rulle ut «Version 9.0», som blant annet vil låse opp flere av bilens selvkjøringsegenskaper.

I vanlig Musk-stil kom nyheten som et svar til en av følgerne hans på Twitter:

Endelig selvkjøring?

I den korte Twitter-dialogen er det pakket inn ganske mye informasjon. Musk skriver altså at det snart rulles ut en oppdatering av Autopilot (selskapets avanserte kjørefelt-assistent) som vil gjøre den mer stabil når to kjørefelt slås sammen til ett.

Det store her er imidlertid oppdateringen av Teslaenes programvare til versjon 9. Tidligere har Tesla forbeholdt de første versjonnumrene til sine største oppdateringer, og Musk hinter i tweeten sin at versjon 9 vil dra nytte av bilens «fulle selvkjøringsfunksjonalitet».

Kameraer rundt hele bilen vil gjøre Teslaer helt selvkjørende i framtiden, hevder Tesla selv. Bilde: Tesla

Musk skriver det ikke helt ut, men sistnevnte peker mest sannsynlig til det Tesla kaller «Evnen til å kjøre helt selv» på sine nettsider. Dette er en oppgraderingspakke til «vanlig» Autopilot 2, som dobler antall kameraer fra fire til åtte. Den vanlige Autpilot-pakken koster 40 400 kroner i dag, mens du må ut med ytterligere 24 200 kroner for oppgraderingen.

De ekstra kameraene på bilen er ifølge Tesla nok til å en gang i framtiden ha en helt selvkjørende bil, som kjører deg helt fram til destinasjonen din, uten noen interaksjon fra føreren i det hele tatt.

Fram til nå har ikke dagens Autopilot-programvarene benyttet seg av dataen de ekstra kameraene har hentet inn. Det virker det som versjon 9 av programvaren vil gjøre.

Bare begynnelsen

Bilde: Tesla Motors

Selv om versjon 9 altså vil låse opp noen deler for Autopilot 2-bilene med oppgraderingspakken, betyr det ikke at Teslaer verden over plutselig blir selvkjørende. Tesla selv tror de vil kunne ha helt selvkjørende biler i slutten av 2019. Denne datoen har selskapet flyttet flere ganger.

Bilens selvkjørende egenskaper kommer til å skje veldig inkrementelt, og i praksis kan det godt hende at bilen bare vil føles hakket mer responsiv og «trygg» på veien når versjon 9 rulles ut. Som Tesla selv skriver på nettsidene sine er mange av selvkjøringsmulighetene avhengige av både regulatorisk godkjenning og programvarevalidering, som neppe er helt på plass verken i Norge eller USA.

Versjon 9 blir tilsynelatende den første oppdateringen som kommer til å vise en merkbar forskjell mellom biler utstyrt med vanlig autopilot, og de som har betalt 24 200 kroner ekstra for oppgraderingspakken.

Teslas Autopilot er ikke perfekt:
Forrige uke viste etterforskning at en Autopiloten i en Tesla Model X akselererte rett før en dødelig kollisjon »

Les også
Nettsted: Snart vil Tesla kreve ekstra betaling for Internett i bilen
Les også
Dette «ser» Teslas Autopilot
annonse