Tek.no

Nyhet

Kjempelekkasje fra AMD

Flere nye prosessorer og lanseringer røpet.

Vegar Jansen
Anders Brattensborg Smedsrud

Som vi tidligere har skrevet lanserer AMD sin nye Ryzen 2000-serie i april, omtrent et år etter at vi fikk de første Ryzen-prosessorene i 1000-serien. Nå tyder en flom av angivelige offisielle AMD-lysbilder på at de fleste prosessorene fra Ryzen 2000-serien har lekket, sammen med lanseringsdatoen som skal være 19. april.

De nye prosessorene, som går under kodenavnet Pinnacle Ridge, får blant annet økte klokkehastigheter og støtte for Precision Boost 2. I tillegg er prosessorene produsert med 12-nanometersprosess, ned fra 14 nanometer hos nåværende generasjon. Dette alene gjør prosessorene mindre strømkrevende, men AMD ser ikke overraskende, og forståelig nok, ut å ta ut den høyere energieffektiviteten i form av økt ytelse.

Nye Ryzen-prosessorer får også offisiell støtte for høyere DDR4-minnehastigheter, opp fra 2666 MHz hos Ryzen 1000-serien til 2933 MHz.

Se alle de lekkede lysbildene nederst i saken!

Ryzen 2000-serien mot Ryzen 1000-serien (utvalg)

Et av de mange lekkede lysbildene fra AMD.

Hvor er Ryzen 7 2800X?

Som du kanskje ser finner vi ingen spor etter «Ryzen 7 2800X» i oversikten, slik at Ryzen 7 2700X ser ut til å bli den nye kongen på haugen.

Enkelte spekulerer i om AMD holder Ryzen 7 2800X tilbake for ikke å spise seg enda mer inn mot deres egne Threadripper-prosessorer, eller eventuelt for å prioritere produksjon av de mest solgte prosessorene først. Men, som vi kommer tilbake til mot slutten av saken er det også ting som tyder på at vi ikke får noen Ryzen 7 2800X i det hele tatt.

I ferd med å tette spillgapet

AMDs topprosessor yter fortsatt litt svakere enn Intels konge i spill.

AMD har sammenlignet spillytelsen mellom en Ryzen 7 2700X og Core i7 8700K fra konkurrenten Intel i en rekke spill ved hjelp av et GTX 1080-grafikkort. Som vi ser rapporterer selskapet at Intel i snitt er knappe 7,7 prosent foran dem i jakten på den beste spillytelsen.

Selskapet har altså fortsatt en jobb å gjøre når det kommer til spillytelse alene, men så skal vi huske at Ryzen-prosessorenes ekstra kjerner kan være gode å ha til andre oppgaver eller om du strømmer spill.

AMD viser også til at kommende Ryzen 7 2700X i snitt gir 5 prosent flere FPS ved Full HD-oppløsning enn deres toppmodell i dag, Ryzen 7 1800X. Om ikke annet går det altså riktig vei for selskapet som frem til for et år siden ikke hadde noe å stille opp med mot Intel i toppsegmentet.

Nytt brikkesett og nye hovedkort

X-prosessorene får støtte for enda en overklokkingsmodus kalt Precision Boost Overdrive hos hovedkortene i 400-serien.

Samtidig med lanseringen av de nye Ryzen-prosessorer vil AMD også slippe nye brikkesett i 400-serien, da i form av X470 og B450, som befinner seg i henholdsvis topp-og midtsegmentet.

Eksklusivt for «X»-prosessorene i Ryzen 2000-serien blir Precision Boost Overdrive, som gir deg muligheten til å automatisk klokke opp prosessoren til grensen av hva hovedkortet og prosessorkjøleren din til takler.

Nye hovedkort med brikkesett fra 400-serien kan også by på optimaliseringer for mer stabil overklokking, lavere strømforbruk på tomgang (under 2 watt), muligheten til å slå av USB-porter enkeltvis og støtte for oppstart fra NVMe-baserte SSD-er i RAID.

Ryzen 2000-serien benytter den samme AM4-sokkelen som dagens Ryzen-prosessorer. Det betyr at de nye prosessorene vil være kompatible med eksisterende hovedkort i 300-serien etter en BIOS-oppdatering. Flere hovedkortprodusenter har allerede lagt ut oppdaterte BIOS-versjoner for de som vil være forberedt. AMD har tidigere gått ut og fortalt at de vil støtte AM4-sokkelen helt til år 2020.

Veien videre avslørt

AMD har planene klare for flere år frem i tid.

I tillegg til lysbilder som viser detaljene for AMDs nye Ryzen-prosessorer har det dukket opp et ferskt veikart som gir oss innblikk i hvor veien går for AMD etter Ryzen 2000-serien.

Veikartet, som angivelig stammer fra et «kickoff» for AMDs partnere tidigere i år, virker å bekrefte at AMDs entusiastplattform Threadripper får en oppdatering i løpet av året. Da i form av «Threadripper 2. gen».

Neste år, altså i 2019, får vi Zen 2-prosessorene med ny arkitektur som er basert på krympet 7-nanometers prosessteknologi.

Et annet lysbilde som viser alle modeller AMD ser for seg å lansere i løpet av 2018 lister ikke opp noen erstatter for dagens toppmodell Ryzen 7 1800X. Dermed tyder det på at Ryzen 7 2700X blir den nye generasjonens høvding.

Vi testet akkurat to bærbare med AMD Ryzen:
Viser Intel hvor spillytelsen skal ligge »

(Kilder: Videocardz 1, Videocardz 2)

Les også
Fortsetter kjernekrigen mot Intel
Les også
AMD Ryzen 7 2700X og Ryzen 5 2600X: AMD slår tilbake
Les også
AMD har kunngjort andre generasjon Ryzen-prosessorer
Les også
AMD jobber allerede med «Zen 5»
Les også
Ryzen 7 2800X lar vente på seg
Les også
Sikkerhetsforskere hevder de har funnet Spectre-lignende sårbarheter i AMDs prosessorer
Les også
AMD Ryzen 5 2400G og Ryzen 3 2200G: AMDs nye prosessorer er som skapt for stue-PC-en din
Les også
AMD Ryzen 5 1600X og Ryzen 5 1500X: Endelig kom AMDs etterlengtede «folkemodell»
Les også
AMD Ryzen 7 1700: Ryzen 7 for den prisbevisste
annonse

Les også