Tek.no

Nyhet

Denne skriveren sløser bort én fjerdedel av blekket

Patronen sier den er tom for blekk, men det er en løgn.

Epson
17 Sept 2015 11:00

De fleste kaster nok bort blekkpatronen uten å tenke noe mer over saken når skriveren indikerer at patronen er tom. Nå viser det seg imidlertid at patronene i en del tilfeller ikke er tomme, og at du sløser bort en stor del av blekket når du kaster dem.

En journalist fra nettstedet PetaPixel bestemte seg for å åpne opp blekkpatronen til sin skrivermodell Epson 3880 etter at patronen var «tom», og fant ut at over 20 ml av en total mengde på 80 ml fremdeles befant seg i patronen.

25 prosent kastes bort

Det betyr altså at rundt 25 prosent, eller en fjerdedel av blekket, kastes bort. Med tanke på at blekkpatroner heller ikke er spesielt billige, er det dermed snakk om ganske betydelige pengesummer som sløses bort på ubrukt blekk.

Epson 3880 kaster visstnok bort svært mye av blekket i patronene sine. Foto: Epson

PetaPixel-journalisten gjennomførte eksperimentet etter å ha sett en en video fra selskapet Bellevue Fine Art, som driver med skanning og skriving av fotografier og kunstprosjekter. De åpnet opp patronen til sin profesjonelle skriver Epson 9900, og kom frem til at de i snitt kaster bort cirka 17 prosent av blekket.

Både Epson 9900 og Epson 3880 er riktignok relativt kostbare skrivere, hvorav førstnevnte ikke er rettet mot vanlige forbrukere. Det er uvisst hvor representative disse modellene er for andre og rimeligere blekkskrivere.

Tilsynelatende designfeil

Hvor mye de sløser kan du imidlertid finne ut av ved å åpne dine egne «tomme» blekkpatroner, noe som riktignok kan være ganske vrient i noen tilfeller. Som PetaPixel-journalisten pekte på stammer sløsingen fra en generell «designfeil» i patronene, som er enkel å oppdage.

Åpningen på patronen befinner seg nemlig i midten av patronen, i stedet for nede eller på undersiden, noe som gjør det umulig for skriveren å hente ut det blekket som ligger under åpningen. Hvorvidt dette er en «bevisst» designfeil for å få folk til å skifte ut patronen oftere ville journalisten imidlertid ikke spekulere i.

Videoen hvor Bellevue Fine Art åpner patronene til sin Epson 9900-skriver for å måle blekket kan du se under.

I mellomtiden gjøres det store fremskritt på 3D-skriverfronten: Nå har en kreftpasient fått 3D-skrevne ribbein »

(Kilde: Peta Pixel)

Les også
Vinn en Epson Ecotank 2550
Les også
Denne 3D-skriveren kan skrive med 10 materialer samtidig – og er «billig»
annonse

Les også