Tek.no

Nyhet

Denne nettbutikk-kjeden er større enn eBay og Amazon tilsammen

Hvem er Alibaba, og hvorfor er de verdt 1000 milliarder kroner?

Shutterstock
24 Sept 2014 16:08

For noen dager siden skulle Alibaba Group noteres på børsen i Wall Street, og i den anledning satte de en skikkelig børsrekord. Vi snakker om den største børsnoteringen noensinne. Den forrige rekorden ble også satt av et kinesisk selskap, nemlig da Agricultural Bank of China kom på børs i 2010. For mange er dette med Alibaba en gåte, og det er absolutt en del spørsmål som melder seg bak pannebrasken. For hva i alle dager er dette for noe?

Har du handlet en del fra Kina, eller vurdert å gjøre det, er mulighetene gode for at du i det minste har vært en tur innom nettsidene til selskapet. Litt av hemmeligheten til hvordan slike kinesiske gigantselskaper «plutselig» kan dukke opp i vesten er den enorme størrelsen til Kina.

I Kina finner vi 1,3 milliarder mennesker, noe som tilsvarer rundt 20 prosent av verdens befolkning. Det betyr at selskaper godt kan begynne i det små internt i Kina, og selv store selskaper kan nærmest ligge skjult grunnet størrelsen på landet. Når de først har blitt så store at de ser ut på resten av verden, er de allerede digre etter vår målestokk.

En annen faktor er prisen på arbeidskraften. Kina har lenge vært et fattig jordbruksland, men ting har skjedd. Greit nok, det er mange fattige bønder der enda, men en steinrik elite har begynt å vokse frem. Siden arbeidskraften tradisjonelt har vært billig i Kina er det mange produkter som blir produsert der nede, og utenlandske selskaper velger ofte å sette bort produksjonen sin til Kina. Tastaturet jeg skriver denne saken med er for eksempel laget i Kina, selv om selskapet som har utviklet det er fra USA.

Billige produkter er ikke nok. Dersom gevinsten går bort i fraktkostnader er man likevel. Historien har likevel vist at dette ikke har vært et problem, stadig flere produkter blir produsert i Kina. For privatpersoner er det i tillegg enda en liten gulrot med tanke på handling fra Kina. For så lenge pakkene med produktene veier lite nok, er forsendelsen omfattet av den internasjonale postkonvensjonen. Denne setter prisen for frakt fra lavkostlandet Kina til høykostlandet Norge kunstig lavt. Poenget er at kostnaden helt frem til deg og meg skal representere en normal kostnad i Kina, noe som altså er ganske lavt. Dette er grunnen til at du får råbillig frakt fra Kina fra nettsteder som eBay og Alibaba-eide AliExpress.

Guide: Verdenspostkonvensjonen – grunnen til at du kan en lader til ti kroner med gratis frakt fra Kina »

Hvem er de?

Okay, så Alibaba er en gjeng kinesere som selger varer til folk som oss, men vi skal gå litt mer i dybden enn som så. Alibaba er egentlig en kortform for Alibaba Group, og har sitt utspring i nettsiden Alibaba.com. Alibaba.com er en ren bedriftsportal som var ment å skulle koble kinesiske produsenter med innkjøpere fra andre land.

Her kunne du finne alt mulig rart, og de ulike produsentenes tilbud lå enkelt og greit forklart. Her kunne du be om tilbud på alt fra et lite parti på fem kjeler, til noen hundretusen kretskort. Hva fabrikkene greide å produsere, priser og minimumsantall lå lett tilgjengelig. Skulle det være noe du lurte på var selgerne enkel å kontakte.

Denne løsningen fungerte utmerket. Det var på en måte som en eBay for bedrifter, der du var garantert billige varer direkte fra fabrikk. Faktisk gikk det så bra at de uten tvil er Kinas største på netthandel, og helt i verdenstoppen ellers.

Selskapet ble i sin tid etablert av engelsklæreren Jack Ma. Ma sitter fremdeles høyt på strå i Alibaba Group, selv om han har gitt slipp på stillingen som CEO. Nå fungerer han som styreformann i selskapet, og har en solid aksjepost på rundt ni prosent av aksjene i selskapet.

Hva gjør de?

Foruten den opprinnelige portalen Alibaba.com driver gruppen også flere andre tjenester. Blant disse finner vi nettsidene Taobao og Tmall. Disse tre sidene har til sammen hundrevis av millioner brukere, og det er millioner av selgere.

Taobao er et eget markedsplass for kineserne og ble etablert i 2003. Fokuset gikk på formidling av salg mellom privatpersoner, litt som Finn.no er her til lands. Den store suksessen til Taobao skyldes flere faktorer, blant annet var det kostnadsfritt å registrere seg og det var heller ingen krav om å få en andel av summen som betaling for tjenesten. Annonser er den store inntektskilden for Taobao, og totalt får de inn 85 prosent av midlene sine via slike kanaler. Ti år etter oppstarten hadde Taobao rukket å bli den tredje største nettsiden i Kina.

Tmall er en naturlig forlengelse av Taobao, og ble startet opp i 2008. Fokuset på denne nettjenesten er å koble forhandlere og privatpersoner sammen. Mot slutten av fjoråret hadde Tmall kommet seg opp til åttendeplassen over de mest besøkte nettsidene i Kina.

Ser vi da på helheten, med Alibaba, Taobao og Tmall så har Alibaba group en svært sentral plassering innen kjøp og salg over nett i Kina, og til bedrifter i utlandet.

For å gjøre akkurat dette bildet komplett ble AliExpress etablert i 2010. Denne nettsiden fokuserer på utenlandske kunder koblet mot kinesiske forhandlere, og kan på mange måter minne om eBay.

I tillegg til disse fire nettsidene har Alibaba Group flere andre jern i ilden. Blant annet finner vi Juhuasuan, som er en nettside for ulike gruppekjøp der tilbudet bare gjelder i en kort periode. Videre har de prissammenligningstjenesten eTao, den kostnadsfrie betalingstjenesten Alipay som også byr på escrow-tjenester og en rekke andre tjenester og forretningskonsepter.

Hvor store er de sammenlignet med konkurrentene?

Alibaba er digre, og kontrollerer rundt 80 prosent av all internetthandel i Kina. Med tanke på befolkningen i Kina ligger det litt i kortene at dette er snakk om store greier.

Selskapet håndterer flere transaksjoner enn Amazon, eBay og PayPal til sammen. Totalt er det 22 000 ansatte fordelt rundt om i de forskjellige selskapene. Andre høytprofilerte selskaper, som for eksempel eBay har 33 500 ansatte. Amazon er den aller største om vi ser på antall ansatte, og har totalt 132 600 personer å holde oversikten på over hele verden.

Selv om de har flere transaksjoner enn alle de andre så er det ikke uten en bismak. Gevinsten på bunnlinjen er nemlig lavest av alle, og Amazon tjener syv til åtte ganger så mange penger. Omsetningen i seg selv er midt på treet, men grunnet lave kostnader er det likevel slik at marginene er skyhøye.

Hvorfor er de så mye verd?

Først nå som Alibaba Group har kommet seg på børs har det vært mulig å sette en verdi på selskapet. De som hadde aksjer i selskapet fikk all grunn til å smile. Herligheten ble verdsatt til 168 milliarder amerikanske dollar ved lansering, noe som tilsvarer godt over én billion kroner. Som om det ikke var nok, steg aksjen noe voldsomt fra handlingen startet, totalt opp drøye 38 prosent på én børsdag. Det betyr at verdien i helgen var på rundt 230 milliarder dollar, eller rundt 1,5 billioner kroner.

Dette gjør at selskapet kommer inn på topplisten for ulike teknologirelaterte selskaper. De er mer verdt en Intel, Samsung, Oracle, IBM og Facebook. De eneste som er verdt mer er Microsoft, Google og Apple.

Verdien henger sammen med hva markedet priser aksjen til, og enn så lenge ser det lyst ut for Alibaba Group. Verdisettingen har nok også sammenheng med hvilket potensiale Alibaba Group sitter på. I fjor omsatte de kinesiske markedene for rundt 1,9 billioner kroner på nett, og dette er ventet å stige kraftig. Innen 2017 forventer analyseselskapet iResearch at kineserne kommer seg opp til 4,5 billioner kroner.

Med en satsning i USA kan resultatene virkelig få mer drahjelp. Kombinasjonen av rimelige varer og stort utvalg er noe som de fleste forbrukere har sansen for, og nasjonalitetsfølelsen kan raskt bli satt til side om prisene er lave nok.

Guide: Verdenspostkonvensjonen – grunnen til at du kan en lader til ti kroner med gratis frakt fra Kina »

(Kilder: Wikipedia, Wall Street Journal, NRK.no, Hegnar.no)

Les også
Verdens største PC-produsent selger flere telefoner enn PC-er
Les også
Kina innfører strenge krav til nettbruk
Les også
Verdens største Apple-marked forbyr innkjøp av iPad og MacBook
Les også
Kinesisk hacker arrestert for tyveri av amerikansk militærteknologi
annonse