Til hovedinnhold

Apple dømt for prisfiksing i Taiwan

Må betale fire millioner i bøter.

Taiwan har lovverk som skal forhindre produsenter fra å diktere prisene ut i markedet. Det er dette lovverket kommisjonenen for rettferdig handel i Taiwan mener Apple har brutt. Den amerikanske elektronikkprodusenten er ilagt 20 millioner taiwanske dollar, eller i overkant av 4 millioner kroner.

Kan stige til over det dobbelte

Apple kan anke dommen, kommisjonen truer med at boten kan stige til 50 millioner taiwanske dollar, eller rundt ti millioner kroner, hvis ikke Apple føyer seg.

Apple skal ha brutt lovverket ved å instruere landets tre viktigste operatører i prissettingen av iPhone-modellene. Operatørene har dessuten blitt bedt om å endre prissettingen på ringeplanene sine.

Selskapene det dreier seg om er Chunghwa Telecom Co, Far Eastone Telecommunication Co. og Taiwan Mobile Co.

Les også: EU etterforsker Apple for skvis av konkurrenter

Har ikke rett til å blande seg

Taiwanske myndigheter slo fast at Apple ikke har noen rett til å blande seg i operatørenes prispolitikk, og at operatørene står fritt til å selge iPhone-modellene akkurat slik de vil, etter å ha betalt Apple for rettighetene i utgangspunktet.

– I e-postkorrespondanse mellom Apple og de tre operatørene oppdaget vi at operatørene legger frem prisplaner for godkjenning hos Apple, før produktene kommer på markedet, heter det i en uttalelse fra kommisjonen for rettferdig handel.

Foreløpig gjelder boten kun Apples telefoner. Kommisjonen har foreløpig ingen planer om å undersøke eventuell prisfiksing ved salget av iPad-modellene.

Les også: Apple får millionbot i Japan

(Kilde:

)

Les også
Apple- og Samsung-sjefer møtes til megling
Les også
Apple får millionbot i Japan
Les også
EU etterforsker Apple
Les også
Mener Apple har betalt 44 milliarder dollar for lite i skatt
annonse