NyhetÅret som gikk: Del 4 av 5

Mobilåret 2013: Apple og Google setter inn støtet

2013 har vært et svært spennende år for to av de mest dominerende mobilaktørene.

Apple-nyhetene

For de av oss som følger mobilbransjen, går et år vanligvis fort. De ulike aktørene på markedet slipper nye produkter i et forrykende tempo, og har egentlig gjort det nesten helt fra starten. Men, vi tror få vil være uenige i at 2013 har vært et uvanlig hendelsesrikt år.

Ikke bare har det kommet usedvanlig mange virkelig sterke toppmodeller på løpende bånd, men året har også vært preget av store omveltninger, både for produsenter og operatører.

Denne gangen skal det handle mye om Apple, og et svært seiglivet rykte, som endelig gikk i oppfyllelse; Apples "billigmobil" har kommet.

iPhone 5S er Apples nye toppmodell. Denne gangen er telefonen mer enn kraftig nok til å konkurrere med de fleste Android-enheter.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

To nye eplemobiler samtidig

Apple benyttet årets iPhone-lansering til å bryte med et gammelt mønster. Vanligvis lanserer ikke Apple mer enn én telefon av gangen. Forrige generasjon iPhone har pleid å bli degradert til billigversjon, ved lansering av en ny telefon.

I år fikk vi se to nye telefoner fra selskapet. Det skal likevel sies at den ene av de to telefonene er tungt basert på iPhone 5, som gikk ut av markedet da iPhone 5S og iPhone 5C ble lansert.

Hovedforskjellene på iPhone 5C og modellen den tar over for, er bedre 4G-støtte, bittelitt større batteri og fargerike plastdeksler rundt telefonen. Fullt så billig som mange hadde håpet den skulle bli ble den ikke.

Den største nyheten var imidlertid iPhone 5S, som tok over iPhone-tronen.

TouchID

iPhone 5S er kanskje ikke den aller første telefonen med fingeravtrykksensor – men den er sannsynligvis den første av dem med en fingeravtrykksensor du har lyst til å bruke.

Sensoren er montert inn i hjem-knappen, og leser fingeravtrykket ditt på et lite øyeblikk. Her kan Apple ha gjort et smart trekk – ser vi bort fra det rene teknologiaspektet her, legges det igjen bøttevis av telefoner og nettbrett på flyplasser og kaféer verden rundt. Det er slett ikke alle av dem som er sikret tilstrekkelig.

Hvis fingersensoren på iPhone 5S fører til at langt flere sikrer sitt, og gjerne også arbeidsgiverens, innhold, kan det være gull verdt.

Les proffguiden til iPhone og iOS 7 på Mobilen.no

I det siste har det imidlertid dukket opp en del tvil om varigheten på sensoren, ettersom noen brukere mener den virker dårligere over tid. Hvor reelt dette er, om vi bare må leve med det, eller om det er en feil Apple vil utbedre med tiden, er foreløpig uvisst.

Uansett er denne formen for biometrisk lås noe som kan bli et verdifullt tillegg til spindelvevet av koder vi bruker for å logge oss på alle tenkelige tjenester.

Både Android og iOS har endret seg mye i år, men det er ikke alt. Bli med til neste side.