Til hovedinnhold
NyhetÅret som gikk: Del 4 av 5

Mobilåret 2013: Apple og Google setter inn støtet

2013 har vært et svært spennende år for to av de mest dominerende mobilaktørene.

Shutterstock/Leo Kropotov
Finn Jarle Kvalheim

Apple-nyhetene

For de av oss som følger mobilbransjen, går et år vanligvis fort. De ulike aktørene på markedet slipper nye produkter i et forrykende tempo, og har egentlig gjort det nesten helt fra starten. Men, vi tror få vil være uenige i at 2013 har vært et uvanlig hendelsesrikt år.

Ikke bare har det kommet usedvanlig mange virkelig sterke toppmodeller på løpende bånd, men året har også vært preget av store omveltninger, både for produsenter og operatører.

Denne gangen skal det handle mye om Apple, og et svært seiglivet rykte, som endelig gikk i oppfyllelse; Apples "billigmobil" har kommet.

iPhone 5S er Apples nye toppmodell. Denne gangen er telefonen mer enn kraftig nok til å konkurrere med de fleste Android-enheter.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

To nye eplemobiler samtidig

Apple benyttet årets iPhone-lansering til å bryte med et gammelt mønster. Vanligvis lanserer ikke Apple mer enn én telefon av gangen. Forrige generasjon iPhone har pleid å bli degradert til billigversjon, ved lansering av en ny telefon.

I år fikk vi se to nye telefoner fra selskapet. Det skal likevel sies at den ene av de to telefonene er tungt basert på iPhone 5, som gikk ut av markedet da iPhone 5S og iPhone 5C ble lansert.

Hovedforskjellene på iPhone 5C og modellen den tar over for, er bedre 4G-støtte, bittelitt større batteri og fargerike plastdeksler rundt telefonen. Fullt så billig som mange hadde håpet den skulle bli ble den ikke.

Den største nyheten var imidlertid iPhone 5S, som tok over iPhone-tronen.

TouchID

iPhone 5S er kanskje ikke den aller første telefonen med fingeravtrykksensor – men den er sannsynligvis den første av dem med en fingeravtrykksensor du har lyst til å bruke.

Sensoren er montert inn i hjem-knappen, og leser fingeravtrykket ditt på et lite øyeblikk. Her kan Apple ha gjort et smart trekk – ser vi bort fra det rene teknologiaspektet her, legges det igjen bøttevis av telefoner og nettbrett på flyplasser og kaféer verden rundt. Det er slett ikke alle av dem som er sikret tilstrekkelig.

Hvis fingersensoren på iPhone 5S fører til at langt flere sikrer sitt, og gjerne også arbeidsgiverens, innhold, kan det være gull verdt.

Les proffguiden til iPhone og iOS 7 på Mobilen.no

I det siste har det imidlertid dukket opp en del tvil om varigheten på sensoren, ettersom noen brukere mener den virker dårligere over tid. Hvor reelt dette er, om vi bare må leve med det, eller om det er en feil Apple vil utbedre med tiden, er foreløpig uvisst.

Uansett er denne formen for biometrisk lås noe som kan bli et verdifullt tillegg til spindelvevet av koder vi bruker for å logge oss på alle tenkelige tjenester.

Både Android og iOS har endret seg mye i år, men det er ikke alt. Bli med til neste side.

Store oppdateringer

Det har vært et uvanlig spennende år på Apple-fronten, men Cupertino-selskapet er ikke alene om å ha hatt mange jern i ilden. Også Google og Sony har vært sprelske i år.

Google og LGs Nexus 5 ble den første telefonen levert med Android 4.4 KitKat.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

iOS 7 og Android

De to viktigste mobile operativsystemene har fått noen viktige endringer i år. Aller viktigst er nok overgangen fra Apples iOS 6 til iOS 7. Det nye operativsystemet er endret fra innerst til ytterst, i den største oppdateringen siden Apples første iPhone ble lansert. Den nye generasjonen iOS har fortsatt noen likheter med de eldre utgavene, men så godt som alle de grafiske elementene er endret.

Apples iOS har fått sin største oppdatering siden operativsystemet først ble lansert. Nye iOS 7 ser helt annerledes ut enn tidligere.

Apple har også bygget om på grunnmuren i iOS 7. Nå støtter operativsystemet 64-bits systembrikker. Både iPhone 5S og iPad Mini Retina har en slik systembrikke.

Google har heller ikke hvilt seg i 2013. Intet mindre enn to nye Android-versjoner er sluppet i år – begge med en rekke tekniske forbedringer. Det er imidlertid først i aller siste utgave av helt ren Android peker seg ut som et virkelig godt alternativ for folk flest.

Her har designen fått seg en kraftig polering, og Android leveres nå med forhåndsinstallert Office-pakke, oppgraderte ringemenyer og e-postklient, og mange andre små og store ting.

I alt en langt mindre endring enn den Apple har gjort, men viktig på sitt vis. Både med tanke på at Nexus-produktene blir mer konkurransedyktige for fler enn de spesielt interesserte, og at det blir betydelig enklere å lage en svært god Android-telefon for de produsentene som ikke gjør særlige endringer i operativsystemet.

Siste oppdatering betyr også at en hel del svakere utstyrte telefoner nå skal være i stand til å kjøre siste utgave, som heter Android 4.4 KitKat.

Les testen av Nexus 5 med Android 4.4 KitKat

Xperia Z1 har blitt kåret til årets beste telefon, og mangler så godt som ingenting.Foto: Sony

Sony er tilbake

Vi har nevnt Sony mange ganger i denne årskavalkaden. Det er på tide å gjøre det igjen. På høstparten kom nemlig Sony med sin så langt siste toppmodell; Xperia Z1. Der forgjengeren, Xperia Z, var svært godt spesifisert på nesten alle områder, har oppfølgeren nesten alt det er mulig å putte inn i en mobiltelefon i 2013. Når den i tillegg er svært god å bruke, og på toppen av det hele er vanntett, begynner vi å skimte en av årets aller beste telefoner.

Sony Xperia Z1 ble også kåret til årets mobil under Gulltasten.

Sony har hatt vanskelige tider i flere år, med stadig nye produkter som ikke riktig har slått an, og blodrøde tall. Etter å ha kjøpt ut Ericsson av mobilsamarbeidet, er det bare å gratulere japanerne med å endelig ha funnet formen igjen. Og det ettertrykkelig.

Sonys trådløse kamera

Sony er i vinden for tiden, og selskapet eksperimenterer nå med en ny hybridvri. Det er begrenset hvor godt et vanlig, innebygget, mobilkamera kan bli i dag. Teknologien setter grenser, men også den noe mer håndgripelige optikken er det vanskelig å få fullgod i en kompakt formfaktor.

Enn om det fantes en måte å hekte et fullgodt kamera på mobilen, der mobilskjermen styrer all funksjonaliteten? Akkurat det er det Sony forsøker med QX-serien sin, som ble lansert i begynnelsen av september.

Les testen av Sony QX10 og QX100 på Akam.no

Det er mulig å ta bilder med objektivene i QX-serien uten å feste dem på mobilen først. Her har Akams journalist festet det på et kompakt stativ.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Det fins to modeller av den snodige teknologien. En rimelig modell ved navn QX10, som skal tilsvare rimelige kompaktkamera, og en dyrere modell ved navn QX100, som skal matche det du får i noe mer påkostede løsninger.

De to dingsene ser mer eller mindre ut som løse objektiver, med litt ekstra knapperpå. De har også innebygget batteri, NFC og Wi-Fi. Det er mulig å ta bilder med kun objektivet alene, men da får du dårlig kontroll over hva du tar bilder av – Sonys plan er at du skal hekte objektivet på mobilen din, og bruke den som søker.

Siden tilkoblingen foregår trådløst, kan du også montere objektivene på stativ, samtidig som du har full kontroll fra mobilen din, et annet sted i nærheten.

Mottakelsen av de to nye skapningene har så langt vært blandet – men slik er det også ofte med førstegenerasjonsprodukter.

Femte og siste del av årskavalkaden kan du lese i morgen. Da skal det handle om operatører og tjenester

annonse