Tek.no

Nyhet

Deler du sorgen på Facebook?

Da søsteren døde, fikk Teresa problemer med å takle alle kondolansene på nettet.

Shutterstock
11 Mar 2014 16:45

Kanskje har du opplevd det selv, å miste noen du har kjær og delt den tragiske nyheten på Facebook. Så strømmer det på med trøstende ord eller respektfulle <3 fra familemedlemmer, venner og kollegaer. Så plutselig tikker det inn meldinger fra bekjente, hun du gikk på ungdomsskolen med, og han du spilte på fotballag med for lenge siden.

For mange vil Internett-kondolansene være til hjelp i sorgen. Du vet hvem som er der for deg, og det går også an å sette pris på at folk du ikke har så mye kontakt med bryr seg når noe tragisk skjer.

Men hva med de som ikke takler den overveldende e-empatien på Facebook, SMS, telefon og e-post? Det har gjesteskribent Teresa Lee skrevet en brutalt ærlig kommentar om på Huffington Post.

Overlesset med kondolanser

Da hennes 26 år gamle søster døde brått for et par måneder siden, fikk Lee erfare hvor påtrengende teknologi kan være i år 2014. Det første hun fikk da hun ankom sykehuset var søsterens mobil. Den skrudde hun av umiddelbart. Hun ville ikke at noen skulle ringe, og at hun i sjokk skulle svare "Hei, hun er død, kan jeg ta imot en beskjed?"

De første timene kom SMS-er fra familie, noe Lee satt pris på. Noen timer senere rant det inn med kondolanser på SMS, og mange forsøkte å ringe henne. Nå klarer hun ikke å ha på ringelyd lenger. Adresselisten på mobilen hennes fylte seg også raskt opp med navn og numre til den avdøde søsterens venner og bekjente. Alle ville kondolere.

Det verste var likevel Facebook. Der strømmet også kondolansene inn. Mange av dem unnskyldte seg for å kontakte henne på Facebook, siden de ikke hadde mobilnummeret hennes. Hun fikk venneforespørsler fra folk hun hadde én felles venn med; Søsteren.

– Jeg ville bare skrike til dem "Vi er ikke venner! Hvem er du? Var du i det hele tatt venn med søsteren min, for jeg har aldri hørt om deg? Ikke kontakt meg igjen!" skriver Lee i kommentaren.

Når hundrevis av Lees egne venner, og søsterens venner, alle ville bry seg, ble det for mye for henne. Videre valgte "alle" på Facebook å bytte profilbilde til et av dem og søsteren, noe som gjorde at Lee ble påminnet søsterens død omtrent hver gang noen tok kontakt.

– Enjoy some JOMO (Joy of missing out)

Lee avslutter kommentaren sin med å skrive at teknologi kanskje har forenklet og brakt livene våre nærmere, men det er ingenting som kan fikse den enorme sorgen du føler rett etter at noen dør. Og det er bare i disse situasjonene du forstår hvor totalt meningsløs all denne teknologien er, skriver hun.

Istedet for å overlesse sørgende på med SMS og Facebook-meldinger, oppfordrer Lee alle til å heller nyte litt "JOMO" ("Joy of missing out") når det ikke er du som rammes av tragedien.

– Vær heller glad for at du kan hoppe glatt forbi min Facebook-status og fortsette videre nedover nyhetsstrømmen uten konsekvenser. For i den virkelige verden, er sorgens smerte jævlig ekte, avslutter Lee.

Synes du det er riktig å ta del i andres sorg på Facebook? Kommenter i forumet nederst.

Dødskult eller bare makabert?
Slik sender du Facebook-meldinger etter din død »

(Kilder: Huffington Post)

annonse

Les også