Til hovedinnhold

Dette er «nye» Windows Phone

Microsoft bekrefter støtte for store skjermer og kraftigere prosessorer.

Kurt Lekanger, Amobil.no

Vi skrev forrige uke om en rekke rykter rundt Microsofts kommende storoppdatering til Windows Phone 8 – den såkalte GDR3-oppdateringen («General Distribution Release»).

Det blir mulig å ha flere «fliser» i bredden hvis du har en Windows-mobil med stor skjerm.Foto: Microsoft

I går gikk Microsoft ut med en offisiell annonsering av GDR3. Microsoft vil begynne å rulle ut oppdateringen til de første Windows 8-telefoner i løpet av de neste ukene, men det vil kunne ta flere måneder før alle telefoner er oppdatert. «Konkret oppdateringstidspunkt avhenger av flere faktorer, blant annet operatør og telefonmodell», skriver Darren Laybourn, Corporate Vice President for Windows Phone i et blogginnlegg.

Her kan du lese om hvordan du får oppdateringen uten å vente »

Støtte for store skjermer

Laybourn skriver at de har lagt vekt på tre ting under planleggingen av den tredje store oppdateringen til Windows Phone. For det første skulle oppdateringen gjøre det mulig å lage enda bedre nye Windows Phone-enheter – altså gi støtte for ny maskinvare. Oppdateringen skal også gi nye muligheter til eksisterende Windows Phone-brukere, i tillegg til at kvaliteten på hele operativsystemet skulle forbedres.

Som ryktene ville ha det til, vil Windows Phone 8 med GDR3-oppdateringen støtte smartmobiler og «brettmobiler» med skjermer på 5 og 6 tommer og 1080 Full HD-oppløsning.

Med større skjermer vil det også bli plass til seks «fliser» (app-ikoner) på startskjermen, i stedet for fire, som i dag. Innebygde apper og «huber» (samlinger av apper) vil også bli skalert slik at de bedre utnytter den ekstra plassen på skjermen til å vise nyttig informasjon. Dette kan være for eksempel apper og huber som e-post, Personer og Musikk + videoer.

En ny «Driving Mode» vil redusere forstyrrelser fra telefonen når du kjører bil.Foto: Microsoft

Kraftigere maskinvare

Selv om Windows-mobiler stort sett virker veldig raske, takket være et lettdrevet operativsystem, har Windows Phone manglet støtte for de aller raskeste prosessorene. Dermed har selv toppmodeller som Nokia Lumia 925 og 1020 på langt nær like kraftige prosessorer som toppmodellene i Android-verdenen, eller Apples nye iPhone 5S.

Med GDR3-oppdateringen får Windows Phone støtte for Qualcomm Snapdragon 800, en firekjernersbrikke som regnes som den kraftigste på markedet akkurat nå.

Ny kjøremodus

Windows Phone får nå støtte for en ny funksjon kalt «Driving Mode». Denne kan aktiveres automatisk når telefonen kobler seg til en bestemt Bluetooth-enhet – fortrinnsvis Bluetooth-håndfriløsningen i bilen din.

Når Driving Mode er aktivert vil antallet varsler på låseskjermen begrenses til et minimum, og du vil ikke få varsler om SMS-er, innkommende samtaler eller nye e-poster får du har parkert bilen.

Driving Mode kan settes opp til å sende automatiske svar til de som forsøker å ringe eller tekste deg mens du kjører, slik at du for eksempel kan gi beskjed om at du sitter bak rattet – men tar kontakt om ikke lenge.

Nå kan du ha ulike ringetoner for ulike personer også på tekstmeldinger.Foto: Microsoft

Flere oppdateringer

Den kommende oppdateringen inneholder også en rekke andre forbedringer:

  • Det blir enklere å bruke mobiltelefonen som mobilt tilgangspunkt, for å dele internettforbindelsen med for eksempel en PC.
  • Nye apper vil gjøre det enklere å bruke mobiltelefonen for blinde og svaksynte. En skjermleser vil lese opp innholdet på skjermen, og også kunne varsle om alarmer og kalenderhendelser.
  • Du kan bruke egne ringetoner og ha ulike ringetoner på kontakter, slik at du kan vite hvem som sender deg en SMS – uten å se på telefonen.
  • Bedre lagringshåndtering. Det skal ha blitt enklere å frigjøre plass på telefonen og håndtere midlertidige filer, og du skal enkelt kunne se hva som bruker plass på telefonen.
  • Du kan nå lukke apper via fleroppgavekjøringen.
  • Det er mulig å skru av automatisk skjermrotasjon.
  • Forbedret og mer stabil Bluetooth-tilkobling.

Samtidig med at GDR3 ble annonsert, annonserte Microsoft også et nytt program for app-utviklere – «Windows Phone Preview for Developers». Medlemmer av dette programmet vil få raskere tilgang til nye Windows Phone-oppdateringer, slik at de kan kontrollere at appene deres fungerer som de skal får oppdateringen rulles ut til brukerne.

Her kan du lese om hvordan du får oppdateringen uten å vente »

Bruker du Windows Phone? Da bør du få med deg denne på Mobilen.no:

Proffguide: Her er de smarteste triksene til Windows Phone

Få også med deg de siste Windows Phone-testene på Amobil:

annonse