Til hovedinnhold

Her kontrollerer hackeren bilen med en mobiltelefonen

Ny video viser farlig sårbarhet i tilkoblede biler.

Etter hvert som stadig flere produkter har blitt «smarte», eller «tilkoblede» som det gjerne også kalles, har også sikkerhet blitt en voksende bekymring. Dette gjelder ikke minst biler, som det nå delvis er mulig å ta kontroll over for hackere.

Nå melder nettstedet Wired om en annen, og unektelig skremmende, teknikk som gjør det mulig for folk med onde intensjoner å kontrollere funksjoner på tilkoblede biler.

Styrte bremsene og vindusviskerne

Teknikken ble vist frem under sikkerhetskonferansen Usenex nylig, og gjør det tilsynelatende mulig å hacke seg inn på mange ulike bilmodeller kun ved hjelp av en mobiltelefon.

Det som gjorde dette mulig var en rekke sikkerhetshull i en dings som plugges inn i dashbordet på biler og lastebiler, og som primært brukes av forsikringsselskaper til å registrere opplysninger om blant annet kjøretøyets posisjon, fart og andre forhold.

Dingsen det er snakk om er en såkalt OBD2-dongle («on-board diagnostics»), som er en liten, Internett-tilkoblet sak på bare noen få kvadratcentimeter som er tilkoblet det interne nettverk som kontrollerer mange av bilens funksjoner.

Brukte spesialdesignede SMS-er

Sikkerhetsforskerne klarte å utnytte denne saken ved å sende nøye konstruerte SMS-meldinger til den med en mobiltelefon. I en YouTube-video ser man hvordan hackerne både skrur av og på vindusviskerne, samt aktiverer og deaktiverer bremsene i en bil ved hjelp av mobilen.

Ifølge forskerne kan teknikken imidlertid også brukes til å for eksempel styre bilen. De uttalte overfor Wired at de kontaktet den amerikanske distributøren av den aktuelle OBD2-donglen, og en fiks skal nå være sendt ut.

Ifølge forskerne er faren imidlertid på langt nær over, da de skal ha funnet mange andre sårbare dongler ved å foreta søk etter nettilkoblede enheter via den spesielle søkemotoren Shodan. Mange utsatte dongler skal også befinne seg i Europa, blant annet Spania. Det er uvisst hvor utsatt Norge eventuelt er.

Videoen av hackingen kan du se under, og flere detaljer leser du hos Wired.

Heller ikke Teslas biler er tryggge: Hackere klarte nylig å ta kontroll over en Model S »

annonse