Nyhet

Denne knøttemaskinen koster under hundrelappen

Setter en ny standard for både pris og størrelse.

Det har allerede rukket å bli en del år siden Raspberry Pi fikk mange til å heve øyenbrynene. Knøttemaskinen viste for alvor at det var mulig å lage en datamaskin som ikke var større en håndflaten din og som var så rimelig at alle kunne kjøpe seg en.

Krymper både størrelse og pris

C.H.I.P har nok prosessorkraft til å spille enkle spill fra tidligere tider.

Gjennom folkefinansieringsnettstedet Kickstarter kan du nå være med på å støtte realiseringen av en fullblods datamaskin som er så liten at du fint kan putte den i lommen din etter å ha betalt den nette sum av 9 dollar for den. Vi snakker altså om en datamaskin til rundt hundrelappen.

Maskinen har fått det beskrivende navnet C.H.I.P, som altså viser til både hva du får og hvor billig den skal være.

C.H.I.P er faktisk så liten at det ikke er plass til VGA- eller HDMI-porter på kretskortet. Bildet overfører du i stedet til skjermen gjennom en innebygget kompositt-port, eller ved hjelp av adaptere. Adaptere må en nesten regne med når maskinen blir så liten, men verre blir det med prisargumentet som gir den en stor fordel. En C.H.I.P med HDMI-adapter koster nemlig hele 24 dollar, som altså mer enn dobler prisen og inviterer konkurrenter som Raspberry Pi 2 inn på banen igjen – i alle fall prismessig.

Vi har testet Raspberry Pi 2:
Den er langt raskere enn éneren »

Operativsystemet er en tilpasset Linux-distribusjon som de fleste burde kjenne seg rimelig igjen i.

Én stykk fullvoksen USB-port har likevel fått plass sammen med en minijack, mens all øvrig kommunikasjon både må og kan skje trådløst.

Både WiFi, med støtte for b-, g- og n-nettverk, samt Blåtann, er på plass. Slik kan du koble til Internet, bruke trådløs mus og tastatur eller for eksempel koble til eksterne spillkontrollere.

Kommer med Linux og mange apper

Apputvalget er stort.

Ifølge initiativtakerne skal du både kunne jobbe og spille på maskinen som kommer med en tilpasset Linux-distribusjon ferdig installert, sammen med kontorpakken Libre Office og en rekke andre hendige apper som for eksempel kan lære deg å programmere, spille inn lyd eller se video. I tillegg til nettleser og e-postleser, selvsagt.

Når det snakkes om spill er det selvsagt retro-spill av det enklere slaget det siktes til, og du bør nok ikke ha for høye forhåpninger til ytelsen selv om vi ikke vet annet om prosessoren enn at den er klokket til 1 GHz. Sammen med denne finner vi 512 MB minne og fire GB intern flashlagring. La oss håpe operativsystemet er lite og nett, for minnekortplass finner vi ikke spor av.

Norske Home Control vil la knøttemaskinen Raspberry Pi styre huset ditt:
Se video og les hvordan systemet fungerer (Tek Ekstra) »

(Kilde: Kickstarter)

Les også
Raspberry Pi har endelig fått et offisielt kabinett
Les også
Slik lager du din egen ryggesensor med Arduino
Les også
Slik laget vi vår egen hjemmesnekrede arkademaskin
Les også
Knøttemaskinen Raspberry Pi har nådd oppsiktsvekkende milepæl
Les også
Raspberry Pi 2: Se hvor mye raskere Raspberry Pi 2 er i praksis
annonse