Tek.no

Nyhet

Se de ferske nærbildene av en komet

Har tatt «fotografen» ti år og 6,5 milliarder kilometer å komme nærme nok.

ESA
13 Aug 2014 06:00

I mars 2004 ble en romsonde døpt «Rosetta» skutt ut i verdensrommet av det europeiske romfartsbyrået ESA. Målet med prosjektet var å undersøke kometen «67P/Tsjurjumov–Gerasimenko», som beveger seg i en stor, elliptisk bane rundt solen.

Nå, etter temmelig nøyaktig ti år og en tilbakelagt avstand på 6,5 milliarder kilometer, har sonden omsider nådd målet sitt og dermed også blitt det aller første romfartyøet som slår seg sammen med en komet, som vårt søsternettsted HW.no nylig rapporterte.

Dette bildet er tatt bare 120 kilometer unna kometen.Foto: ESA

Første bildene har ankommet Jorden

Som et ledd i å undersøke det spennende himmellegemet vil sonden ta en rekke bilder, og som blant andre nettstedet PetaPixel melder har de første bildene av kometen allerede dukket opp på ESAs hjemmesider. Det er ikke snakk om en hvilken som helst type bilder heller, men skikkelige nærbilder.

Bildene gjør at man kan studere overflaten på kometen i stor detalj, og både bratte fjellskråninger, kratere og enorme kampesteiner kan ses tydelig i det ekstremt ujevne, grå landskapet.

Det nærmeste bildet er tatt fra en avstand på kun 120 kilometer fra kometen, med en oppløsning på 2,2 meter per piksel. Selve legemet er for øvrig kun 2,5 x 4 kilometer stort og beveger seg med en hastighet på 55 000 kilometer i timen.

Meningen er at Rosetta skal gå inn i bane rundt kometen i løpet av de neste ukene. Deretter er ESAs plan at sonden skal sende ned et landingsfartøy kalt «Philea» i november, noe som i så fall antakelig vil gi oss mer fascinerende nærbilder av overflaten. For flere bilder av kometen kan du gå til ESA.

Her er et virkelig unikt bilde fra verdensrommet: Viser eksplosjon fra kort tid etter universets tilblivelse »

Les også
Dette er et historisk nærbilde av Pluto
Les også
Kamera skal fotografere sin egen «død» på vei til Jorden
Les også
NASA har sluppet herlige bilder fra verdensrommet
Les også
Dette er Jorden fotografert 160 millioner kilometer unna
Les også
Ser du hva som er spesielt med dette månebildet?
annonse

Les også