Til hovedinnhold

Selv piratene får gratis Windows 10

Det nye operativsystemet kommer allerede i sommer.

Microsoft

Terry Myerson, sjef for Microsofts operativsystemavdeling, annonserte på WinHEC-konferansen i Shenzhen i Kina i går at oppgraderingen til Windows 10 blir gratis, selv om du har en piratkopiert versjon fra før. Grunnen til dette skal i stor grad være for å komme seg mer inn på det kinesiske markedet, der nyere studier ifølge Reuters viser at tre fjerdedeler av programvaren som er i bruk ikke er skikkelig lisensiert.

Terry Myerson i Microsoft. Foto: Microsoft/Youtube

– Vi oppgraderer alle kvalifiserte PC-er, ekte eller uekte, til Windows 10, sa Myerson til Reuters.

Hensikten med det hele skal altså være å få de antatte flere hundre millioner kineserne som bruker uekte Windows inn i det lisensierte økosystemet som Microsoft vil lage med Windows 10. De skal også samarbeide med den kinesiske PC-produsenten Lenovo for å få Windows 10 ut til en stadig voksende, kinesisk brukermasse.

Selv om vi i Norge ikke kan konkurrere med Kina på antall brukere, er det ikke urimelig å anta at det også her er noen piratkopier av Windows i omløp, så dette innebærer nok at Microsoft vil få flere lisensierte Windows-brukere også her.

Vi har allerede testet Windows 10, og vi likte det »

Kommer til sommeren, med biometrisk sikkerhet

Planen er å lansere Windows 10 i 190 av verdens 206 land til sommeren, på 111 språk, skriver Myerson i et blogginnlegg, uten å gå nærmere inn på en bestemt dato.

Myerson brukte også anledningen i går til å vise frem Windows Hello, et biometrisk sikkerhetssystem som har til hensikt å gjøre passord overflødige. Windows Hello skal gi brukere anledning til å logge inn på maskinene sine ved hjelp av fingeravtrykk, ansiktsgjenkjenning eller iris-gjenkjenning.

I et annet blogginnlegg skriver Joe Belfiore at dette systemet skal gjøre det mulig å logge seg inn på maskinen, programmer, bestemt innhold og enkelte nettjenester, uten at man trenger å skrive inn noe passord. Dette vil også gjøre systemene bedre sikret mot hacking, da dette også betyr at det ikke vil være et passord som ligger lagret på enheten selv, eller en server et eller annet sted.

Saken fortsetter under videoen.

Krever tilpasset maskinvare

Det har lenge vært mulig å låse opp PC-en med fingeravtrykkavlesning, men ansiktsgjenkjenning og iris-skanning har til gode å bli vanlige muligheter for innlogging. For å kunne bruke dette på PC-en må du ha maskinvaren som er beregnet på dette, som sammen med tilpasset programvare kan sjekke at du er du, og ikke noen andre med et bilde av deg. Infrarødt lys, som er usynlig for det menneskelige øyet, skal sikre at teknologien fungerer bra i ulike lysforhold.

Infrarødt lys skal sørge for at systemet fungerer bra under ulike lysforhold. Foto: Microsoft/Youtube

Det er vanskeligere å forfalske øyets iris enn å gjette et passord, men også denne må oversettes til data som må lagres et sted slik at maskinen har et «riktig svar» å referere til når du kommer for å låse den opp. Og dersom noen skulle få tak i disse dataene, er det enklere for deg som bruker å endre et skriftlig passord enn å endre mønsteret i irisen din, eller fingeravtrykket ditt.

Microsoft lover selvsagt sikkerhet rundt dette av beste sort, som skal imøtekomme noen av de strengeste kravene som finnes der ute, og mener dette er en løsning som myndigheter, forsvar, finansinstitusjoner, helsetjenester og lignende organisasjoner vil bruke for å øke sikkerheten, og brukervennligheten samtidig.

Reduserer plasskravet

For å imøtekomme den begrensede lagringsplassen på bærbare enheter som mobiltelefoner, nettbrett og bærbare PC-er med små SSD-disker, kan Windows 10 ifølge et tredje blogginnlegg gjøres veldig kompakt, og samtidig ved behov gi brukeren alle mulighetene operativsystemet tilbyr ved behov.

Microsofts eksempel på hvor mye plass de kan spare. Kanskje ikke mye for en stor stasjonær, men det kan være en del for en liten bærbar.

Dette skal de gjøre på to måter: Ved å effektivisere komprimeringsalgoritmen som reduserer filstørrelsen på systemfilene, og ved å fjerne behovet for å lagre data for gjenoppretting lokalt på enheten.

For å sikre optimal systemytelse skal Windows sørge for at systemfilene ikke komprimeres mer enn nødvendig, ved at systemet analyserer behovet ut fra hvor mye RAM og hvor sterk prosessor maskinen har. Målet er at det ikke skal være noe merkbar ytelsesreduksjon. Dette skal kunne frigjøre opp til omtrent 2,6 GB lagringsplass.

For de som oppgraderer fra en eldre Windows-versjon vil denne analysen skje automatisk, og systemfilene komprimeres dersom det kan gi mer lagringsplass uten at det går ut over maskinens ytelse. For enheter som leveres med Windows 10 skal produsentene selv kunne vurdere dette behovet. Blogginnlegget sier ikke noe om vi som oppgraderer har mulighet til å gjøre det samme. For mange vil maksimal systemytelse være en prioritet, og da er ikke 2,6 GB ekstra lagringsplass mye på snakke om.

Kanskje bruker vi pengene vi sparer på å oppgradere Windows gratis, på monsterskjermkortet Nvidia Titan X»

annonse