Nyhet

Anonymitetsdings håvet inn millioner – nå er den kastet ut

«Anonabox» viste seg å være et heller tvilsomt produkt.

Finansieringsnettstedet Kickstarter er blitt et svært populært redskap for realisering av et utall teknologiske dupeditter og prosjekter, men samtidig er det uunngåelig at det også sniker seg inn et og annet tvilsomt prosjekt innimellom.

For noen dager siden skrev vi om en ny Kickstarter-dings kalt «Anonabox», en liten og kompakt boks som lovet å gjøre deg anonym på nettet på en meget enkel måte. Boksen fungerer ifølge utviklerne ved å ta i bruk Tor-nettverket, men på en slik måte at du ikke trenger å sette opp nettverket på datamaskinen din.

Nå er den kastet ut av Kickstarter for brudd på retningslinjene.

Fjernet fra Kickstarter

Produktet vakte umiddelbart stor begeistring på Internett, og på Kickstarter tok finansieringsviljen helt av. Målet til utvikleren lå på beskjedne 7500 dollar, og i skrivende stund ligger summen på vanvittige 585 000 dollar.

Disse pengene vil nok imidlertid ikke komme noen til gode, for som blant andre amerikanske Computerworld har fått med seg er finansieringen av Anonabox nå blitt suspendert av Kickstarter.

Nettstedet skal ha sendt et brev til donore hvor de opplyser om at prosjektet har brutt nettstedets retningslinjer. At prosjektet var tvilsomt har allerede blitt påpekt av en rekke brukere på nettstedet Reddit, som skrev mange kritiske innlegg mot det nye Kickstarter-prosjektet.

Har trolig villedet donorer

Kritikken gikk i stor grad ut på at anonymitetsboksen visstnok bare er en billig kopi av et design fra et kinesisk selskap, som kan kjøpes fra nettstedet AliExpress for 20 dollar. Dermed ser det ut til at har utvikleren presentert en eksisterende teknologi som sin egen, noe som er et klart regelbrudd hos Kickstarter, og tilsynelatende altså årsaken til at prosjektet nå er fjernet fra nettstedet.

Utvikleren skal også ha antydet at den medfølgende programvaren var original, men senere kom det frem at enheten brukte det Linux-baserte operativsystemet OpenWRT, noe donorene ikke ble informert om.

I forbindelse med kritikken mot produktet skal Computerworld ha forsøkt å komme i kontakt med medgrunnleggeren av Anonabox, August Germar, men skal ikke ha lykkes med å få ham i tale.

Her er et mer legitimt Kickstarter-prosjekt: Kano er et Raspberry Pi-basert PC-byggesett »

Les også
Hvordan fungerer Kickstarter?
Les også
Dette er verdens første svevebrett
Les også
Denne vesle dingsen lover anonymitet på Internett
Les også
Skal gjøre Raspberry Pi enkelt nok for de minste
Les også
Vil la deg 3D-skrive din egen Raspberry Pi-laptop
Les også
Dette Raspberry Pi-tilbehøret lar deg vise tall på gamlemåten
annonse