Tek.no

Nyhet

Professor: – Apple er en kult

Opererer mer som en sekt enn et selskap, hevder kulturhistoriker.

jessicakirsh/Shutterstock.com
Eigil Knudsen
29 Sept 2015 12:30

Det er en kjengjerning at det finnes ganske mange sterke meninger om Apple der ute, og også her på verket har vi tidvis stilt oss noe spørrende til selskapets evne til å begeistre journalister. Nå har en amerikansk professor også tatt bladet fra munnen og stemplet Apple som en «kult».

Det var nettstedet Atlas Obscura som intervjuet professoren, en kulturhistoriker fra New York ved navn Erica Robles-Anderson, som blant annet studerer rollen som medieteknologi spiller i det offentlige rom.

Kirke-aktige butikker

– Det er en kult, ikke sant? Det er så åpenbart en kult, sa Robles-Anderson i intervjuet, og begrunnet blant annet påstanden med likhetstrekkene selskapet har med religiøse grupper, noe som også omfatter selve butikkene.

Professoren mener de spektakulære Apple-butikkene kan minner om «kirker». Foto: Lewis Tse Pui Lung/Shutterstock.com

Robles-Anderson og journalisten besøkte Apple-butikken i bydelen SoHo i New York under intervjuet.

– De overdimensjonerte dørene er fantastiske. Det er ingen grunn til at de skal være så store. De er der bare for å kommunisere at dette stedet er viktig. Og de er tunge, akkurat som kirkedører, for å gi mening og betydning til det å entre butikken, sa professoren.

Gjennomsiktige flater

Robles-Anderson merket seg også at den generelle arkitekturen i butikken har som formål å få publikum til å føle seg små, gjennom blant annet de store, åpne rommene og den bratte, store trappen, som gir stedet et slags hellig preg.

Utstrakt bruk av gjennomsiktige overflater mener hun dessuten har den hensikten at man alltid har en følelse av å bli sett av andre, som igjen gir en fornemmelse av at man opplever produktene i et fellesskap med andre, litt på samme måte som med en menighet i en kirke.

Resten av perspektivene til den amerikanske professorens perspektiver kan du lese hos Atlas Obscura.

Nå har Apples nye telefoner fått norsk dato:
iPhone 6S og 6S Plus blir ikke direkte billige »

(Via Cnet)

Les også
Vi har prøvd nye Apple iPhone 6S og 6S Plus
Les også
– Snart kommer den nye Apple TV-versjonen
annonse

Les også