Holder det med en enkel TV?

RiksTV har etter hvert fått på plass mange godkjente skjermer med innebygd mottaker. Men om du håper å kunne få TV-sendingene rett inn i TV-en vil du kanskje bli skuffet. Det holder nemlig ikke med kun skjermen.

Må ha cam-modul

- Apparatet alene er ikke nok. Du må i tillegg ha en egen cam-modul som du plasserer inn i skjermen, forklarer informasjonsansvarlig hos RiksTV, Svein Ove Søreide til Teknofil.

Denne såkalte cam-modulen er til for at du skal plassere ditt programkort inni. Modulen settes så inn i et eget rom i TV-en. På denne måten får du tilgang til de sendingene du abonnerer på. Mange vil nok stille seg tvilende til denne ekstra utgiften, men sammenlignet med en digital mottaker er denne billigere. En basismottaker for RiksTV uten abonnement koster i dag rundt 1200 kroner i norske butikker. Cam-modulen Technicrypt CXV fra Technisat GmbH, som er den eneste som er godkjent fra RiksTV, får du ned i rundt 650 kroner. Ifølge Søreide er det samme hvor du kjøper denne modulen, du er derfor ikke avhengig av at modulen kjøpes der du kjøper apparatet og du står fritt til å finne billigste pris på egenhånd. Noen butikker tar seg nemlig godt betalt for dette lille tillegsutstyret.

Dyre apparater

Derimot kan du forvente å måtte betale litt ekstra for apparatene som er klargjort for RiksTV-mottak. Ifølge Søreide er det ingen grunn til at disse apparatene skal koste mer, selve produksjonen er ikke fordyrende med innebygd mottaker. Men forhandlere Teknofil har pratet med sier apparatene noen ganger blir noe dyrere enn apparater med lignende spesifikasjoner. Ifølge Elkjøp ligger disse apparatene omtrent 1000 kroner dyrere enn lignende skjermer uten digital mottaker. Denne prisen regner de med at vil falle etter hvert.

Digitalmottaker driver ikke prisen

Hos Expert har de flere slike apparater inne og Nils Erlimo, kommunikasjonsrådgiver hos Expert, mener dette markedet enda er i startfasen. Det er derimot ikke prisdrivende at apparatene har innebygd mottaker.

- Disse apparatene er i utgangspunktet ikke de billigste modellene, men forskjellen er ikke veldig stor mellom disse og andre skjermer prismessig. Det er både fordeler og ulemper med disse skjermene. De ser lekre ut og du slipper den ekstra boksen, men det er et spørsmål hvordan disse skjermene vil fungere fremtidens TV-sendinger, og noen opptaksfunksjon fins ikke enda, forklarer han.

Om du vil henge med i utviklingen kan du dermed måtte bytte inn hele flatskjermen om kort tid, eller likevel gå til innkjøp av en ekstra boks, men dagens skjermer er oppdatert på dagens tyeknologi, og dagens HDTV-kanaler kan du for eksempel motta når disse kommer inn i RiksTVs abonnementer.

Apparatene vil utvikle seg

Derimot er det ikke mye du går glipp av om du kjøper en slik TV idag. Ifølge Søreide skal du få alle funksjoner som i dag følger med RiksTVs basismottaker i disse apparatene og selv anser han dette som et godt valg for de som enda ikke har anskaffet mottaker og ønsker innhold fra RiksTV. Men også han mener vi vil se en utvikling på dette markedet fremover.

- I løpet av et halvt år vil alle de store produsentene på markedet ha slike skjermer godkjent for RiksTV, og vi vil også få inn mindre modeller utover våren. Minste vi har i dag er 26 tommer, påpeker han.

Skjermer som kommer med PVR må du nok derimot vente noe lengre på at kommer på markedet.

Les også
Norges mest populære produkter
Les også
Se video av Phillips sin super-TV
Les også
Ekstremt bred flatskjerm
Les også
Hvem leverer best TV?
Les også
124 skjermer klare for RiksTV
Les også
RiksTV får refs
annonse