Nyhet

EU skal etterforske Microsoft for nettleservalg

Beskyldes for å ikke opplyse alle brukere om at det finnes alternativer.

Mot slutten av 2009 ble Microsoft nødt til å tilby Windows-brukere valg i hvilken nettleser som skal være standard på maskinen. Første gang du starter Internet Explorer skal du få en tydelig beskjed som forteller deg at det finnes andre nettlesere på markedet enn den Microsoft sender med sitt operativsystem.

Meldingen som gir deg flere nettleser-valg. Fra Browserchoice.eu.Foto: Hardware.no

Har ikke gitt valget til alle

Nå har EU-kommisjonen åpnet sak mot programvaregiganten. Dette gjør de for å etterforske om selskapet har holdt løftet sitt.

Kommisjonen gjør dette etter å ha fått informasjon som tilsier at Microsoft ikke har vist valgmulighetene (bildet til høyre) for brukere av Windows 7 med Service Pack 1. EU-kommisjonen mener selskapet kan ha unnlatt å gi brukerne valgmulighetene.

– Vi tar håndhevingen av våre avgjørelser svært alvorlig. Jeg stolte på at Microsofts rapporter var sanne. Men det der ut til at det ikke er tilfellet, så vi har umiddelbart tatt affære, sier Joaquín Almunia, visepresident i kommisjonen for konkurransepolitikk.

Han forteller videre at om anklagene stemmer, kan Microsoft forvente sanksjoner.

Teknisk feil, sier Microsoft

Før EU åpnet denne saken skal Microsoft ha bekreftet hendelsen. Kort tid etter at kommisjonen kunngjorde at de vil starte en etterforskning, gikk Microsoft ut og forklarte at det hele skyldes en teknisk feil:

– På grunn av en teknisk feil har vi ikke levert programvaren som gir brukerne valg av nettleser, til PC-er med Service Pack 1-oppdateringen til Windows 7.

Selskapet forteller videre at det dreier seg om rundt 28 millioner maskiner, og de beklager dypt:

– Vi rettet opp i dette med en gang. Vi angrer dypt over at feilen skjedde og vi beklager, skriver selskapet i en pressemelding.

Microsoft skal ikke ha vært klar over problemet før EU gjorde dem kjent med det. En oppdatering er nå kjørt ut til alle brukere, som vil tvinge frem valg-boksen. For å bøte på skaden har Microsoft hyret inn et eksternt selskap for å granske hendelsen og finne ut hvordan dette kunne skje. De foreslår også å utvide avtalen om å tilby brukerne nettleservalg i Windows 7, med 15 måneder.

Hadde dominerende markedsposisjon

Ordningen med nettleservalg kom i sin tid på plass fordi Internett Explorer var den eneste nettleseren som fulgte med Windows. Den fikk derfor en dominerende posisjon i markedet.

EU mente dette ga Internett Explorer en urettferdig markedsfordel. Ifølge Microsoft skal nettleseren være så tett integrert i operativsystemet at det var så godt som umulig å fjerne den helt. Eneste alterativ var da å tilby brukerne et valgskjema.

På snart tre år har dette endret nettlesermarkedet drastisk, og en rekke analytikere mener nå at Internet Explorer ikke lenger er den største nettleseren. Den possisjonen skal det være Google Chrome som nå sitter på.

(Kilder: EU, Microsoft)

Les også
Dropbox dobler lagringsplassen
Les også
Nye Chrome kan kontrollere webkameraet ditt
Les også
Slik prøver Microsoft å lokke deg tilbake til IE9
Les også
Søkefeltet i Google Chrome fungerer ikke
annonse