Til hovedinnhold

Nå kan du oppdatere til Windows 10 Anniversary Update

Dette er de viktigste nyhetene, og slik oppgraderer du.

Kurt Lekanger, Tek.no

Microsoft har kunngjort at utrullingen av Windows 10 Anniversary Update har startet. Dette er den hittil største oppdateringen av Windows 10.

Utrullingen vil skje i flere faser, og det er de nyeste PC-ene som vil få oppdateringen først, skriver Microsoft i et blogginnlegg. Du vil med andre ord få oppdateringen automatisk, men det kan hende du må vente litt.

Vil du ikke vente på oppdateringen, kan du bruke en av to fremgangsmåter:

1. Gå til Innstillinger -> Oppdatering og sikkerhet -> Windows Update og trykk Se etter oppdateringer.

Du kan manuelt sette igang oppdateringen, hvis du ikke har tålmodighet til å vente.

Oppdateringen skal dukke opp som «Feature update to Windows 10, version 1607». Hvis du ikke har oppdatert Windows på en stund, kan det hende du må innom noen oppdateringer før du får Anniversary Update. Og dukker den ikke opp, kan du trykke Lær mer-lenken for å gå til en side som lar deg laste ned oppdateringen umiddelbart.

En annen måte å få oppdateringen på, er denne:

2. Besøk denne siden for å laste ned et verktøy som setter igang oppdateringen.

Så snart oppdateringen er lastet ned og installert, er du klar til å begynne å utforske de nye funksjonene.

Her er noen av de viktigste nyhetene i Windows 10 Anniversary Update – eller «Jubileumsoppdateringen» som Microsofts norske avdeling kaller den:

Strømgjerrig Edge med støtte for utvidelser

Microsoft har nylig gått ut ganske hardt og hevdet at de nyeste versjonene av deres Edge-nettleser skal bruke mindre systemressurser og dermed mindre strøm enn konkurrentenes nettlesere.

Edge knuser Chrome i Microsofts egne batteritester »

Ifølge selskapet skal jubileumsutgaven av Edge gjøre nettleseren enda mer strømgjerrig, slik at du får enda lenger batteritid på bærbare PC-er. Om dette stemmer, vet vi ikke før vi eventuelt får testet påstandene grundig selv.

Vel så spennende er at Edge nå endelig får støtte for nettleserutvidelser (extensions). Dette er noe brukere av nettlesere som Google Chrome nesten har tatt som en selvfølge, og mangelen på nettleserutvidelser har nok vært en av grunnene til at mange har styrt unna Edge. Utvidelsene lastes ned via Windows Store.

Endelig! Microsofts Edge-nettleser har nå støtte for utvidelser. Utvalget er litt begrenset nå i starten, men vi tipper det tar seg fort opp.

Blant nettleserutvidelsene som nå er klare i Windows Store er LastPass, Evernote, OneNote Web Clipper, AdBlock og Pinterest.

En annen ny funksjon i Edge, er støtte for varslinger – slik at nettsider kan sende varsler som dukker opp i Handlingssenter til høyre på skjermen. Dette handlingssenteret har også fått en liten finpuss.

Windows Ink

En av de mest spennende nye funksjonene i jubileumsutgaven, er Windows Ink. Dette er en funksjon som krever at du har en PC eller nettbrett med berøringsskjerm som kan brukes med penn – i hvert fall om du skal ha særlig nytte av det (du kan hente frem Ink-funksjonen på en PC uten penn også ved å trykke Windows-tast og W).

Windows Ink Workspace samler programmer som støtter bruk av penn på ett sted, samt lar deg kjapt opprette notater, skisser eller skjermskisser. Tips: Windows-tast og W bringer frem menyen.

Med Ink-funksjonen samles alle programmer og funksjoner som støtter bruk av penn i et eget område som kalles Windows Ink Workspace (Windows Ink-arbeidsområde i den norske versjonen).

Du kan lage håndskrevne, gule lapper. Har du ikke penn, kan du selvfølgelig også bruke tastaturet.
Microsoft

Her får du opp både Microsoft-programmer (som Office-programmene) og tredjeparts programmer som støtter bruk av penn. I tillegg har du en funksjon for å lage håndskrevne notater, såkalte Sticky Notes – som ligner Post It-lapper. En annen funksjon – Sketch Pad – gir deg i praksis et hvitt ark på skjermen som du kan tegne på. Du får til og med en virtuell linjal du kan bruke for å lage rette linjer eller måle avstander med.

Med funksjonen Screen Sketch kan du ta en skjermdump av hele Windows-skrivebordet ditt, og deretter tegne på dette. Resultatet skal enkelt kunne deles med andre.

Forbedringer i brukergrensesnittet – og Dark Mode

Noe av det første du vil legge merke til, er at startmenyen har blitt litt forandret siden forrige versjon. Alle programmene dine vises nå i en lang liste som du kan rulle nedover i, mens Filutforsker, Innstillinger, av/på-knappen og en knapp for pålogget konto vises som små ikoner helt til venstre. Lengst til høyre har du området med «fliser» for alle programmene dine.

Startmenyen i Windows 10 har blitt ny.

Mange Mac-brukere vet å sette pris på muligheten til å la menylinjer og elementer i operativsystemet fremstå i en mørk gråfarge. Med jubileumsutgaven har endelig Windows også fått en slik «Dark Mode». I tillegg til at mange synes det er mer behagelig for øynene, vil PC-er og nettbrett med AMOLED-skjermer faktisk kunne bruke mindre strøm når områder på skjermen er svarte – selv om vi er noe usikre på hvor mye dette faktisk vil ha å si i praksis.

Slik aktiverer du Dark Mode i Windows 10 Anniversary Update.

Du skrur på Dark Mode ved å gå til Innstillinger -> Personalisering -> Farger og så rulle ned og velge «Mørk» under valget «Velg appmodus».

Det er ikke alt som påvirkes når du velger Dark Mode – for eksempel vil «gamle» Windows-programmer som Filutforsker se ut som tidligere. Men de fleste steder i operativsystemet med ny design vil få svart bakgrunn, inkludert også Windows Store.

Cortana fra låseskjermen

Microsofts taleassistent Cortana er dessverre fortsatt ikke tilgjengelig i Norge, men forhåpentligvis vil den bli det etter hvert. Jubileumsutgaven inkluderer en rekke Cortana-relaterte nyheter, som blant annet at du nå kan bruke taleassistenten direkte fra låseskjermen. Av sikkerhetsmessige årsaker er det selvfølgelig begrenset hva du kan gjøre, men du kan blant annet stille Cortana spørsmål, få den til å spille musikk eller be assistenten om å minne deg på noe.

Andre nyheter i Cortana er at den kan lagre og senere hente frem igjen informasjon du vil at den skal huske for deg – for eksempel hvor du parkerte bilen, navnet på en god vin, eller andre ting. Legger du inn Cortana på Android-mobilen din, vil Cortana kunne gi deg varslinger fra Android-mobilen på PC-en, la deg svare med en tekstmelding fra PC-en hvis du ikke skulle rekke å ta telefonen, og så videre. Cortana for Android blir imidlertid ikke tilgjengelig i Norge før Cortana lanseres her til lands.

Cortana kommer nå for øvrig også til Xbox, slik at du for eksempel skal kunne skru på Xboxen ved å si «Hey Cortana, Xbox on».

Ny Windows Store

App-butikken Windows Store er blitt forbedret, og med Windows 10 Anniversary Update også til Xbox vil Xbox-eiere kunne laste ned og installere universelle Windows-apper til Xboxen. Xbox har med andre ord nesten blitt en PC, ikke bare en spillkonsoll.

Windows Store har blitt pusset opp litt. Skjermbildet er tatt med Dark Mode-funksjonen aktivert.

Alt i alt skal nye Windows Store ha blitt penere og mer strømlinjeformet.

Bedre sikkerhet og støtte for Windows Hello flere steder

Ifølge Microsoft skal den innebygde sikkerhetsløsningen Windows Defender ha blitt forbedret. Det har også kommet mer avanserte funksjoner beregnet på bedrifter.

Windows Hello er den kjekke funksjonen som bruker ansiktsgjenkjenning for å automatisk logge deg på i Windows – uten at du trenger å taste passord. I jubileumsutgaven kan Hello-funksjonen nå også brukes i både Windows-apper og på nettsider – forutsatt at du bruker Microsofts egen Edge-nettleser.

Tilpass Windows:
GUIDE: Slik setter jeg opp Windows 10 »

Andre forbedringer

Windows kan nå automatisk endre tidssone når du er ute og reiser. Dette er en kjekk funksjon som Mac-brukere har hatt lenge, og som gjør at du slipper å manuelt stille klokken eller tidssonen når du er på reise. For å skru på funksjonen går du til Innstillinger-menyen.

Ellers skal oppstartstiden ha blitt redusert med inntil 20 prosent, ifølge Microsoft.

Trenger du en ny PC å kjøre Windows 10 på?
TOPPLISTE: Dette er de 10 beste PC-ene akkurat nå »

annonse