Tek.no

Nyhet

Brikken som manglet

8 Okt 2009 06:00

Microsoft slapp sin Security Essentials, eller med andre ord antivirus, for Windows XP, Vista og 7 i forrige uke, og i går kikket vi nærmere på dette enkle programmet. Til antivirus å være byr det strengt tatt ikke på noe mer enn konkurrentene, men likevel har det fått meget stor oppmerksomhet blant Windows-brukere, teknologiinteresserte, journalister og ikke minst de andre antivirusaktørene.
Men ærlig talt - hva har egentlig dette programmet å stille opp med mot de komplette sikkerhetspakkene fra de store gutta?

Fritt fram
Ser vi på operativsystemet Windows med et litt langvarig perspektiv kan det virke som Microsoft egentlig ikke er særlig opptatt av sikkerhet. Stadig oppdages glipper der datakriminelle kan få innpass, og det er også grunnen til at du stadig må oppdatere og lappe på programvare og operativsystemet. Samtidig har Windows' populæritet ført til at det aller meste av ondsinnet kode er rettet mot dette OS-et.
I tillegg til de sedvanlige sikkerhetshullene har vi virus, ormer, trojanere og diverse spionerende programvare, der truslene i større grad er direkte knyttet til databrukerens vaner og gjøremål.

Les også: 10 trinn for sikrere databruk

Det at Microsoft ikke alltid har vært like flinke til å prioritere sikkerhet betyr på ingen måte at brukerne av Windows har gjort det samme. Trygghet er et av menneskets grunnleggende behov, selv der ute på verdensveven, noe som igjen førte til gode tider i antivirusbransjen. Dette gjenspeiles i det store antallet internasjonale aktører som faktisk driver med antivirus eller annen datasikkerhet. Og selv om vi de siste årene har fått mange gode gratisalternativer til betalingsløsningene, har det fremdeles vært gode penger å tjene her.

Men med Microsoft Security Essentials på banen skjelver bransjen nå litt i dressbuksene. Det interessante er at dette egentlig ikke har noe med kvaliteten på produktet å gjøre.

Merkevare, varemerke
Folk er vanedyr, og når vi først har vent oss til å bruke en bestemt vare eller bestemt merke skal det mye til for å få oss til å bytte. Det er ingen tilfeldighet at store og kjente antivirusaktører betaler PC-produsentene gode penger for at de skal inkludere nettopp deres sikkerhetspakke med den nye datamaskinen. Når kunden etter prøvetiden må betale er det enklere å stole på det man da har, enn å la seg lokke av mindre spillere som AVG eller a-squared – selv om disse alternativene faktisk er gratis.

Når derimot Microsoft nå omsider bestemmer seg for å slippe sitt lille bidrag mot datavirus blir problemstillingen en helt annen. Å bytte fra et hvilket som helst antivirus-program til Microsoft antivirus blir på ingen måte skummelt - tvert i mot. Det føles nesten som å kjøpe originaldeler til bilen! Bortsett fra det i dette tilfellet ikke koster et rødt øre.

Stykkevis og delt
De store betalingsalternativene innen sikkerhet tilbyr selvfølgelig mer enn enkel antivirus, som jo tross alt Microsoft Security Essentials er. Du får full pakkeløsning – antivirus, antispionvare, brannmur, phishing-beskyttelse, foreldrekontroll, sikkerhetskopiering og optimalisering – noe som er vel og bra. Men selv om Security Essentials kun forholder seg til virus og spionvare, betyr det ikke at du er på bar bakke når det gjelder det andre.

Microsoft har jo de siste årene sakte men sikkert bakt inn mange andre sikkerhetselementer inn i Windows. Med XP fikk Windows brannmur. Windows Defender tok seg av spionprogrammer. Med Internet Explorer 7 kom phishing-filteret, som ble ytterligere forbedret i IE8 (SmartScreen-filter). Sikkerhetskopiering og foreldrekontroll (sperrefunksjoner) er nå innebygd i Vista og Windows 7.

Den siste brikken i dette puslespillet for en relativt fullverdig egenbeskyttelse av Microsoft for Windows lå i antivirus, og dette har vi altså nå fått.

Må ikke være best
Nøyaktig hvor god beskyttelse Microsoft nå totalt har klart å lage for Windows er selvfølgelig oppe til debatt (eller til litt generell dissing av konkurrenten), men poenget er uansett at den slett ikke trenger være best i klassen. Med mindre du lever et spesielt risikabelt nettliv vil "grei nok” beskyttelse kombinert med å bruke hodet holde de fleste av oss unna trøbbel.

Da er det for mange langt viktigere at det skal være enkelt, og der scorer Microsofts antivirus høyt. Liten og kjapp å laste ned, integreres fullt i Windows, selvoppdaterende med Microsoft Update, kjører i bakgrunnen uten å ta for mye ressurser og er lett å sette opp.

Å selge dyre sikkerhetspakker for Windows nærmer seg nå den gamle vitsen om å selge sand i Sahara. Det skal derfor bli spennende å se om de store aktørene fremover klarer å overbevise massene med argumenter og funksjonalitet god nok til at folk fortsetter å kjøpe produktene deres - eller om det blir med den sedvanlige skremselspropagandaen.

Les også
Spar tusener på gratis programvare
Les også
16 antivirus testet
Les også
Slik er Microsofts antivirus
Les også
10 trinn for sikrere databruk
annonse

Les også