3D-TV i butikk fra mars

Ennå vil det gå ett år eller to før TV-selskapene begynner å sende i 3D. Men i løpet av året er det ventet at vi vil få tilgang til mellom 200 og 300 spillefilmer i det nye formatet. I tillegg kommer flere dataspill i 3D, noe spillprodusentene har store forventninger til.

For at vi skal kunne ha glede av den nye teknologien trenger vi altså apparater som kan vise 3D. Dette vil komme både i form av PC-skjermer og TV-er i løpet av året.

Passiv i mars

LG viste en slik TV for pressen i Stockholm. Apparatet, som ser ut som en vanlig slank flatskjerm, skal være på markedet allerede i mars, og måler 47 tommer. Teknologien som benyttes kalles passiv. Hvilket betyr at du kan se et 3D-bilde med briller som koster rundt 50 kroner.

Men å være tidlig ute med å kjøpe 3D-TV har sin pris. Dette apparatet vil koste rundt 25 000 kroner. Til høsten kommer flere apparater på markedet, og da vil også prisen gå ned, hevder LG.

Under demonstrasjonen i Stockholm viste LG opptak fra en snowboardoppvisning med luftige svev og akrobatikk. Det hele så overraskende livaktig ut. Men det som kanskje imponerte mest er at opptaket er gjort i 2D. 3D-effekten er lagt til ved hjelp av digital bildebehandling i ettertid, sier LGs produktspesialist, Kaveh Kiani.

Det betyr at vi kan vente oss flere gamle filmklassikere konvertert til 3D.

Internett i TV-en

LG fortalte også om andre teknologitrender for 2010, og hevder dette er året da vi for alvor blir trådløse. TV-apparatet får små programmer som gjør at vi kan leie filmer direkte fra Internett, se Youtube-klipp, sjekke nett-TV og føre videokonferanser fra stue til stue. Sistnevnte løses ved hjelp av et eget kamera til TV-en og en gratiskonto hos Skype. Det betyr at vi kan ha gratis videosamtaler fra stue til stue via TV og Internett, på samme måte som vi i dag kan mellom PC-er.

De heftigste TV-ene får WLAN, Bluetooth og DLNA. Tjenestene med Widgets skal komme i tredje kvartal.

Les også
Ny projektor fra Canon
Les også
2010 er 3D-året
Les også
Her er Samsungs nye TV-modeller
Les også
Blu-ray-spiller med 3D
Les også
Her er Sonys 3D-TV
Mer om
annonse