Til hovedinnhold

Neste Iphone uten hjem-knapp?

Apple slapp i går første betaversjon av IOS 4.3 for Ipad, Iphone og Ipod Touch ut til utviklerne. Allerede nå rapporteres det om mange nyheter i operativsystemet.

Samtidig med lanseringen av Iphone 4 for Verizons CDMA-nett ble det klart at iallfall Verizons utgave av telefonen ville få rutermuligheter i operativsystemet. Denne funksjonaliteten fins også i betaversjonene som nå er sluppet. Det betyr at funksjonaliteten iallfall er gjort klar for GSM-utgavene av telefonen, selv om det er uklart om operatører eventuelt vil ønske å sperre muligheten i enkelte land.

Utvidet Airplay

Blant de andre nyhetene er mulighet for tredjeparts bruk av Apples nettverkslyd, Airplay, slik at også lyd fra apps kan sendes via hjemmenettverket til en høyttaler tilkoblet en annen enhet.

En funksjon mange nok vil sette pris på er muligheten for å velge hva bryteren på Ipad skal brukes til. Det skapte reaksjoner da Apple endret funksjonaliteten fra å låse skjermen i landskaps- eller portrettmodus til å skru av lyden. En funksjon man har relativt enkel tilgang på med volumtastene fra før.

Bryteren kan bli rotasjonslås igjen

Nå kan altså de som måtte ønske det velge å sette denne bryteren til å være rotasjonslås igjen.

Et nytt ikon for Apples system for videosamtaler, Facetime, har også kommet til - samt muligheten for Iad-reklamer i fullskjerm på Ipad, for de som har ønsket seg det. Iads er foreløpig ikke i bruk her til lands, så norske brukere vil nok uansett ikke merke så mye til denne endringen med det første.

Fingerbevegelser i stedet for knapp?

En viktigere nyhet i systemet er at versjonen for Ipad nå kan gjenkjenne spesifikke fingerbevegelser, såkalte gestures. Dette kjenner nok mange brukere fra flere av dagens Android-enheter. For Apples enheter kan denne støtten ha mer vidtrekkende betydning enn kun det programvaremessige.

Ifølge nettstedet bgr.com kan dette nemlig være første steg på veien mot bærbare Apple-produkter uten den karakteristiske hjem-knappen, som har preget mange av dem siden den første Iphonen.

Dermed kan det være duket for nye Apple-enheter helt uten knapper på forsiden. Rykter skal også ha det til at Apples produksjonsproblemer for den hvite versjonen av Iphone 4 skyldes problemer med å få fargen på hjemknappen akkurat riktig. Dette problemet burde i tilfelle Apple ikke få med neste versjon.

Kameraeffekter

I tillegg til disse funksjonene som allerede er aktive, skal bloggeren ispazio ha funnet referanser i kildekoden til det som kan være planlagte kameraeffekter.

Disse kan komme til å dukke opp i videosamtaler med Facetime, eller som vanlige effekter i kameraapplikasjonen.

Dersom referansene stemmer vil man etter hvert kunne fotografere folk med røntgen- og kalleidoskop-effekter. Foruten disse fins følgende navn på listen; thermal camera, normal, tunnel of light, collapse, turbine og enlarge.

IOS 4.3 skal være planlagt for slipp i mars. Da sannsynligvis med både ruterfunksjoner og gjenkjenning av fingerbevegelser, men kameraeffektene må vi sannsynligvis vente lenger på.

Les også:

(Kilder: bgr.com: 1, 2, 3, ispazio.net)

annonse